64. Pula: Dobitnici snimateljskih nagrada Nikola Tanhofer

Jana Plećaš, Vjeran Hrpka i Igor Martinović dobitnici su prestižne snimateljske nagrade Nikola Tanhofer za 2016. godinu. Uručene su im u pulskoj Areni, u sklopu 64. Pulskog filmskog festivala.Nagrada Nikola Tanhofer dodjeljuje se za najbolja ostvarenja umjetnosti i umijeća filmskog snimanja u cilju vrednovanja autorske osebujnosti i snimateljske izvrsnosti te promicanja filmske fotografije, vizualne i filmske kulture.

Godišnja snimateljska nagrada dodjeljuje se u tri kategorije: dugometražni film, televizijska serija i kratkometražne filmske forme. Za ovogodišnje laureate nagrade Nikola Tanhofer stručni žiri u sastavu Stanko Herceg, Mirko Pivčević i Darko Šuvak odabrao je i nagradio tri imena.

‘Snimateljski rad Jane Plećaš u filmu Ne gledaj mi u pijat umjetnički je rad najviše kategorije. Jana je svojom filmskom fotografijom napravila film bolji, što je ishodišni motiv svih direktora fotografije’ objašnjenje je uz koje je stručni žiri dodijelio nagradu Nikola Tanhofer snimateljici Jani Plećaš za dugometražni film ‘Ne gledaj mi u
pijat’ redataljice Hane Jušić.

Nagrada Nikola Tanhofer za kratkometražni film ‘Iza lica zrcala’, redateljice Katarine Zrinke Matijević, uručena je i snimatelju Vjeranu Hrpki koji je ‘iskoristio skromne produkcijske uvijete kao prednost, uvjerljivo iskazujući zamjetnu vještinu u prepoznavanju ljepote prirodno osvijetljenja’, a snimatelju Igoru Martinoviću za TV seriju
‘Kuća od karata’ jer je ‘sustavno snimateljskim izražajnim sredstvima pridonio dojmu koji ostavlja serija Kuća od karata, od glumačkih izvedbi do uvjerljivosti scenografije i tečnosti filmskog izlaganja’.

M. V.


Tagged: , , , , , , , , , ,