Ja BiH: 12. dani Sarajeva u Zagrebu

U prepunom dvorištu Arheološkog muzeja u Zagrebu, koncertom naziva ‘Večer prijateljstva dva grada’, otvoreno je 12. izdanje festivala ‘Ja BiH…5 dana Sarajeva u Zagrebu.

Na putovanje BiH muzičkom baštinom i izvedbama najljepših sevdalinki, uzvanike su proveli sopranistica Lejla Jusić, gitarist Elvir Solak i glumac Damir Kustura, a publika nije krila oduševljenje izvedbama muzičko-poetskog recitala ‘Kad sevdah govori’. Gostima iz Sarajeva na pozornici pridružili su se i glumci Tea Šimić i Faris Pinjo.

Festival je otvorila BiH ambasadorica Elma Kovačević-Bajtal, a među brojnim gostima bio je i predsjednikov savjetnik za kulturu Zdravko Zima.

Program festivala nastavlja se u utorak i srijedu u kinu Tuškanac, uz ‘Večeri dokumentaraca Al Jazeera Balkans’, a u sklopu kojeg će biti prikazan dokumentarni film ‘Svako ima svoj Everest’ autorskog dvojca Midhata Mujkića i bosanskohercegovačkog alpinista Tomislava Cvitanušića. U srijedu, 4. listopada će biti prikazan omnibus ‘Šta tebi znači BiH?’ nastao u suradnji Fondacije Conrad Adenauer u BiH i Sarajevo Film Academy. U petak, 6. listopada u Napretkovom kulturnom centru bit će prikazan specijalni in memoriam program posvećen Vlatku Filipoviću (1936.- 2019.), višestruko nagrađivanom redatelju i scenaristu, jednom od začetnika sarajevske škole dokumentarnog filma.

Festival ‘Ja BiH … Pet dana Sarajeva u Zagrebu’ završava u subotu, 7. listopada glazbom, zabavom i pjesmom na tradicionalnoj COOLturnoj špici koja započinje točno u podne ispred Napretkova nebodera, gdje će se publici predstaviti glazbeni sastav Ante Gele u pratnji Vinka Ćemeraša, pobjednika glazbenog natjecanja The Voice Hrvatska.

T. S. / Foto: Juraj Vuglac


Tagged: , , , , , , ,