Ja sam Zlatan: Film o nogometnoj legendi Ibrahimoviću

Od 8. rujna, u svim boljim kinima, pogledajte kino uspješnicu ‘Ja sam Zlatan’, biografski film o ponajboljem svjetskom nogometašu svih vremena, Zlatanu Ibrahimoviću.

Kao sin imigranata s Balkana, nogomet je Zlatanu predstavljao raskid s nimalo laganim životom unutar doseljeničke zajednice u kojoj je živio, a tijekom kojeg je pokazao neizmjernu veličinu nevjerojatnog talenta i samopouzdanja koji su ga kasnije, unatoč potpuno drugačijim predviđanjima, katapultirali u jednog od ključnih nogometaša 21. stoljeća, važne karike u nekima od najvećih europskih klubova (Ajax, Juventus, Inter, Milan, Barcelona, Paris Saint-Germain, Manchester United).

Film švedskog filmaša Jensa Sjögrena zasnovan je na nogometaševoj istoimenoj autobiografiji, koju supotpisuje David Lagercrantz. Dominic Andersson Bajraktati glumi 11-godišnjeg Zlatana, krajnje nesklonog školskim pravilima ponašanja te i više nego robusnog nastupa na nogometnom travnjaku. Ono što okolina iz ovakvog ponašanja ubrzo iščitava jest dječakova komunikacija koja odražava neprilagođenost, usamljenost te glad za uspjehom. Posebno mjesto u ovoj nesvakidašnjoj priči zauzimaju Zlatanovi roditelji, otac Šefik, niskokvalificirani radnik sklon alkoholu, kao i, za dječaka, emocionalno nepristupačna majka Jurka.

Što neobuzdanog sina balkanskih doseljenika na hladnom europskom sjeveru drži na životu? Instinkt za preživljavanjem? Strast i Bogom dani talent? Film Jensa Sjögrena intrigantan je portret sportskog uspjeha iza kojeg se krije osveta svima onima koji su nogometnu legendu u startu otpisali.

Jens Christer Sjögren rođen je 31. kolovoza 1976. godine u Sävsjöu. Švedski je prezenter, glumac, redatelj i glazbenik. Sjögren je sa Sebastijanom Hedinom sudjelovao u televizijskom programu ‘Stor i Japan’ na kanalu TV6, a također su bili i prezenteri kulinarske emisije ‘Superklasse’. Sjögren je bio partner u produkcijskoj kompaniji Mister Krister za koju je napravio brojne glazbene spotove i veliki broj poznatih švedskih reklama. Također je odigrao i neke od zapaženijih uloga u švedskim filmovima kao što su ‘Adults’ i ‘Every Other Week’. Godine 2012. redateljski je debitirao filmom ‘Happiness and Taking Care of Each Other’. Dvije godine kasnije sudjelovao je u televizijskoj seriji ‘Söder om Folkungagatan’ koja je prikazivana na popularnom Kanalu 5.

D. F.


Tagged: , , , , , , , , , ,