Jack Daniel’s proslavio rođendan

Najprodavaniji viski na svijetu Jack Daniel’s proslavio je u Zagrebu, u galeriji Lauba, rođendan svog tvorca, legendarnog Jaspera Newtona ‘Jacka’ Daniela.

Jack Daniel's-tastingOvaj je rođendan bio poseban, jer ga je s ljubiteljima Jacka Daniel’sa u Hrvatskoj prvi put proslavio i Jeff Arnett, majstor destiler Jack Daniel destilerije. Arnett je otkrio male tajne procesa proizvodnje, ali i pravilnoga kušanja Jacka Daniel’sa, kako bi se doživjela sva raskoš njegovih aroma.

‘Naš izvorni recept, omekšavanje kap po kap, naša povijesna destilerija, pa i naš neovisni karakter, sve to dolazi od Jacka. Nakon gotovo stoljeća i pol, još uvijek radimo viski onako kako ga je Jack radio, u najstarijoj američkoj destileriji. Iznimno mi je drago što sam neke od tajni našeg utemeljitelja mogao podijeliti sa znalcima i ljubiteljima viskija u Hrvatskoj’, rekao je Jeff Arnett.

Jack Daniel je rođen u rujnu 1850. godine u Lynchburgu u Tennesseeju, gdje je stvorio svoj glasoviti viski i umro 1911. Kako se točan datum njegova rođenja ne zna, rođendan se slavi tijekom cijeloga mjeseca rujna.

Proizvodnja Jack Daniels’a počinje s vodom koja se crpi na izvoru Cave Spring u blizini destilerije. U izvorsku vodu dodaje se najkvalitetniji kukuruz, ječmeni slad, zrna raži i vlastita kultura kvasca. Nakon četiri do sedam dana fermentacije, kaša se destilira do 70% udjela alkohola, a potom prolazi omekšavanje kap po kap kroz tri metra aktivnog ugljena od javora. ‘Upravo je omekšavanje viskija u ugljenu ono po čemu se razlikuje Tennessee viski od burbona. Nakon omekšavanja, viski se ulijeva u nove, opaljene bačve od američkog bijelog hrasta, u kojima dozrijeva sve dok ne ocijenimo da je sazrio za punjenje u boce’, pojasnio je Arnett.

Tijekom cijelog procesa proizvodnje Jeff i njegovi suradnici provode provjeru kvalitete, a svaki tjedan testiraju okus viskija kod svih spremnika za omekšavanje ugljenom. ‘Jack Daniel’s je jedini proizvođač viskija koji radi vlastite bačve, pa se i one testiraju kod bačvara prije dolaska u destileriju, ali i po dolasku, prije nego se napune. Tijekom dozrijevanja uzimamo uzorke iz bačava na različitim mjestima, kao i prije samog punjenja u boce’, ističe Arnett.

Živimo u uzbudljivom vremenu za viski, posebice američki viski, jer se svjetska tržišta nastavljaju otvarati i pružati priliku novim američkim viskijima. Jack Daniel’s je tako prisutan već u 160 zemalja svijeta. ‘Već smo predstavili nekoliko novih viskija, uključujući Jack Daniel’s Tennessee Honey i Jack Daniel’s Sinatra Select, u kojima sve više uživaju i žene i muškarci’, rekao je Arnett.

Iako je Jack Daniel’s idealan za svaku prigodu, najbolje se sljubljuje s mesom dimljenim  na roštilju, ali i s delikatnim jelima poput krema od zaslađenih jaja i mlijeka. ‘Jack Daniel’s može naglasiti prirodni okus hrane, bilo da se konzumira uz jelo ili dodaje u njega. Jackom možete natopiti kruh, peciva i pudinge, marinirati meso, začiniti pikantne i slatke umake te ga dodati da poboljša okus kuhanog jela’, kaže Jeff Arnet. Ipak, gastronomska kombinacija koju osobno preporuča je srednje pečena goveđa pržolica i Jack Daniel’s Single Barrel s ledom.

Jeff Arnett potpisuje bocePovodom rođendana Jacka Daniela, organizirana je i humanitarna prodaja Jack Daniel’s Single Barrel viskija po povoljnijoj cijeni. Sav prikupljeni novac doniran je za pomoć poplavljenim područjima Hrvatske.

Upisana u službeni registar američke vlade 1866. godine, Jack Daniel Distillery najstarija je registrirana destilerija u SAD. Od 1972. godine nalazi se i u Nacionalnom registru povijesno važnih mjesta. Smještena u Lynchburgu, Tennessee, proizvodi svjetski poznati Jack Daniel’s Old No. 7 Tennessee Whiskey, Gentleman Jack Rare Tennessee Whiskey i Jack Daniel’s Single Barrel Tennessee Whiskey.

Jeff Arnett odrastao je u Jacksonu, Tennessee. Diplomu inženjera stekao je na Sveučilištu Alabama. Iako je želio raditi u automobilskoj industriji, karijeru je napravio u industriji hrane i pića, a 2001. postao je menadžer kontrole kvalitete u Jack Daniel destileriji. Sedam godina kasnije promaknut je u Master Distillera, kao tek sedmi u 148 godina postojanja destilerije. Prvi je, naravno, bio utemeljitelj destilerije Jack Daniel. Kao Master Distiller, Jeff nadzire cijeli proces proizvodnje viskija, ali i ukupno 77 skladišta sa 1,7 milijuna bačvi viskija.

404.agency


Pročitajte još: Jeff Arnett: Majstor destiler Jacka Daniel’sa , Hedonizam u Splitu uz Chivas


 

Tagged: , , , , , , , , , , , ,