Jagoda Buić: Scherzo s otpada

Izložba ‘Scherzo s otpada’, objekti Jagode Buić, postavljena je u zagrebačkoj galeriji Kranjčar, a otvorili su je kustos Tonko Maroević i Vanja Babić.
jagoda-buicNa prvi pogled začuđujući, izlet Jagode Buić u skulpturu iz nađenih željenih elemenata zapravo je logičan ishod njezine stvaralačke slobode i nesputane inventivnosti. Ostvarena djela nisu doslovno l’object trouvé, nego dosjetljiva – i često duhovita – kombinacija s dometima upravo poetske metaforike i plastičke uvjerljivosti. Naslov što ga je izložbi sama autorica dala ‘Predmet i njegov portret’ najbolje upućuje na višeslojnost i igru odjeka između oblika i značenja, između gravitacije mase i levitacije mašte.

Izložba vođena u duhu ‘Scherzo s otpada’ otkrila je urođenu ludičku komponentu autorice. Nema dvojbe da se Jagoda Buić tvoreći svoje željezne skulpture (svoje objekte i zamišljene figure) zaigrano ponašala i čak zabavljala, no isto tako je nesporno kako je pritom još jednom potvrdila svoje refleksivne i metamedijske sklonosti (radeći objektu portret, videći ga iz sjene i naličja), a još je nedvojbenije pokazala sposobnost suverenog oblikovanja i stvaranja nezavisno od tvari i sredstava kojima se služi.
Tonko Maroević

jagoda-buic-scherzo-s-otpadaJagoda Buić nesumnjivo zauzima posebno mjesto među velikim stvaraocima. Ona je kompletna umjetnica, stvaralac u punom smislu te riječi, u svojoj viziji udružuje poseban odnos prema materijalu s izoštrenim procesom i dirljivim poetskim osjećajem.
Zoran Kržišnik

Ova je umjetnica danas jednako žive imaginacije, znatiželjna, kreativna i otvorena novim istraživanjima te se još uvijek usuđuje postaviti ona temeljna pitanja o umjetnosti i svome radu, te da danas jednako tako ima hrabrosti otvoriti nova poglavlja i neistražena područja kako je to činila sredinom prošlog stoljeća.
Miroslav Gašparović

Volumeni i strukture povode se za materijalom od kojeg su izvedeni, ali mu nisu podčinjeni, čak ni onda kada je građa namjerno ostavljena u stanju koje je sirovo i neobrađeno. Sve što je stvarala Jagoda Buić bilo je neočekivano i neobično. To je možda najviše i najljepše što može doživjeti umjetnik.
Predrag Matvejević

K. I.


Jagoda Buić-Željezo i papir Ura (foto Luka Jerković)
Jagoda Buić: Željezo i papir
Tagged: , , , , , , , ,