Jagunić: Vrhunski pjenušci, amber vina i rock balade

Vrhunski pjenušci, amber vina i najveće rock balade… upravo je tako izgledalo drugo izdanje ‘Glazbe iz dekantera’, vinsko-glazbenog događanja održanog u zagrebačkom diWine Baru.Pod voditeljskom palicom glazbenog maga Kornelija Hećimovića i u sjajnom društvu plešivičkog vinara Dominika Jagunića, gosti su mogli uživali u vrhunskim vinima, sljubljenim s malim zalogajima, sjajno vođenom programu i izvrsnoj glazbi.

‘Vinar u svojoj karijeri, između otprilike 20. i 60. godine života, ima svega 40 pokušaja da napravi vrhunsko vino. Iz tog je razloga edukacija vrlo važna, kao i jasna vizija o tome gdje ste sada i kamo želite stići’, objasnio je svoju filozofiju života i vina Dominik Jagunić.On je jedan od pripadnika tzv. zlatne berbe vinara koji su zajedno studirali na Agronomskom fakultetu u Zagrebu, među kojima su današnji vinski genijalci poput Davida Štampara, Petra Crvika, Saše Bernobića i Lovre Miklaužića. Da Dominikova teorija nije samo teorija dokazuju unaprijed rasprodane naklade vina, iako je riječ o ne baš jeftinim i ne baš svakidašnjim uradcima. Naime, uz pjenušce kojima se diči cijela Plešivica, Jagunići su se specijalizirali za macerirana i odležana, jantarna vina.

‘Ne želim ove večeri, koja je stvorena za uživanje, puno komplicirati oko načina proizvodnje jantarnih vina. Naglasio bih samo kako maceracija u našem podrumu predstavlja način kojim dobivamo tzv. vino minimalne intervencije, koje ne traži dodatnu zaštitu kemijskim dodacima. Osobno nisam protivnik sulfita, ali sam veliki protivnik dodavanja kvasaca. Primjerice, danas u graševinu možete dodati sauvignonske kvasce i dobivate vino za koje nitko ne može pogoditi od koje je sorte, jer se sortnost potpuno izgubila, odnosno, žrtvovala kako bi se ugodilo pomodnom potrošaču. U mojim vinima nema izgubljene sortnosti, mi kvasce donosimo iz vinograda. Naime, na grožđu se, kao i na svom voću nalaze prirodni kvasci i mošt počne spontano fermentirati. Puštamo da priroda odradi svoje i dobivamo ovakva vina’, objasnio je Dominik.Upravo je na Amber kolekciji bio naglasak te divne večeri, kada smo nakon uvodnog Three Stars Brut pjenušca sljubljenog s brie sirom i borovnicama, kušali čak tri jantarna odležanca: Rajnski rizling kojeg smo spojili s kanapeima sa svinjskom mašću i orasima, Sivi pinot koji se izvrsno sljubio s hladnom salatom od tjestenine s kremom od šampinjona, prženim pršutom i kaparima te Traminac kojeg smo kušali uz pomalo egzotičnu kombinaciju paštete od pilećeg zabatka s kurkumom i sokom naranče. Svaki slijed pratila je i po jedna velika rock balada, iz čega zaključujemo da je Dominik, koliko je posložen i ustrajan isto toliko i – romantičan.

Na kraju večeri, neki su čak (opijeni vinom ili potaknuti dobrom glazbom – nećemo nikad točno saznati) i zaplesali, a na svim stolovima čulo se isto pitanje: kad je sljedeća ‘Glazba iz dekantera’? Stoga s veseljem javljamo da je treće izdanje ciklusa na rasporedu već u četvrtak, 20. travnja kada je zakazano druženje s Nedeljkom Krupljan, vinskom promotoricom (Cheers With You) koja će prezentirati istarsku vinariju Arman Marijan Wines. Uz njih Kornelije, u vječnoj skrbi za naše ušne školjke, priprema vrhunsku selekciju skladbi kultne Nine Simone. Rezervacija mjesta je obavezna putem maila [email protected], a detalje o događanju potražite na društvenim mrežama Facebook i Instagram

Tekst i foto: Irena Lučić


Tagged: , , , , , , , , , , ,