Jako zabavna izložba hrvatskog kiparstva

Tradicionalna trijenalna izložba hrvatskog kiparstva okupirala je prostore Gliptoteke HAZU u Zagrebu po trinaesti put izložbom 107 suvremenih kipara u dobnom rasponu od veterana do studenata, uglavnom odabranih ali i pozvanih.Najrazličitiji materijali, klasične figuracije ali i konceptualne zamisli, dvodimenzionalno, trodimenzionalno i reljefno oblikovanje, ambijenti, instalacije i snimljeni performansi, radovi malecki i predimenzionirani, zabavni i promišljeno ozbiljni, dopadljivi i zbunjujući, namijenjeni unutrašnjem prostoru i otvorenoj površini… Čini mi se izvanredno znakovita podjela koju je u svojem predgovoru ispisala dr. Ivana Mance, podijelivši izložene skulpture u tri skupine: 1) radovi koji više ili manje nalikuju na skulpture, 2) metaskulpturalni i 3) radikalno multimedijski.

Obilazeći Gliptoteku uzduž i poprijeko, kao i Park skulpture te malu galeriju s radom Nevena Bilića, dobitnika Velike nagrade prošlog Trijenala, posjetitelj se prilično nahoda, ali sve u veselju i ugodi koju pruža tako raznovrsna, zabavna i neobična izložba (odličan postav Olega Hržića), koja je otvorena do 11. studenoga.

Na fotografiji je rad Ide Blažičko (1985.) postavljen na otvorenom i naslovljen ‘Obojaše vjetar – podivljali, jesenji vrt’ (2016.)

Olga Vujović


Tagged: , , , , , , , , , ,