Jasmila Žbanić: Masterclass o filmskoj režiji

U utorak, 24. svibnja, u zagrebačkom MM centru (Dokukino KIC u gostima) održat će se masterclass predavanje jedne od najnagrađivanijih bosanskohercegovačkih redateljica Jasmile Žbanić.
Jasmila ŽbanićMasterclass organizira udruga Restart, a Jasmilino predavanje tematizira sličnosti i razlike režijskih stilova u dokumentarnom i igranom filmu. Na ovom masterclassu fokus je na Jasmilinim dramaturškim i režijsko stilskim odlukama koje je birala režirajući svoje igrane i dokumentarne filmove, te će pojasniti što po njezinu iskustvu čini suštinsku razliku režije igrane i dokumentarne forme.

Prije predavanja publika će moći pogledati dokumentarni film ‘Jedan dan u Sarajevu’ kojeg je ona režirala, a koji je sniman povodom stote godišnjice ubojstva austrougarskog prijestolonasljednika Franza Ferdinanda.

Jasmila Žbanić rođena je u Sarajevu. U istom je gradu diplomirala na ASU na Odsjeku za filmsku i kazališnu režiju. Njezini su radovi prikazivani na filmskim festivalima i izložbama širom svijeta. Jasmilin film ‘Grbavica’ osvojio 2006. godine u Berlinu Zlatnog medvjeda te Nagradu ekumenskog žirija i Nagradu za mir. ‘Na putu’, Jasmilin drugi dugometražni film, premijerno je prikazan 2010. na Berlinaleu, nakon čega je osvojio brojne nagrade. Sve njezine filmove producirala je ‘Deblokada’, umjetnička organizacija koju je utemeljila. Masterclass predavanje će moderirati redateljica i producentica Dana Budisavljević autorica nekih od najuspješnijih domaćih dokumentaraca koja trenutno razvija svoj igrano dokumentarni film o Diani Obexer Budisavljević, Austrijanki koja je za vrijeme Drugog svjetskog rata pokrenula akciju spašavanja djece iz logora Nezavisne države Hrvatske.

Ulaz na masterclass od 20 sati, koji moderira redateljica i producentica Dana Budisavljević, besplatan je, a ulaz na projekciju filma od 19 sati naplaćivat će se 15 kuna.

HAVC


Otok ljubavi-premijera Zagreb
Hrvatska premijera Otoka ljubavi

Otok ljubavi
Jasmila Žbanić završila snimanje Otoka ljubavi

Arhiv Federacije BiH
Spaljena povijest: Jasmila Žbanić i Arhiv BiH

Tagged: , , , , , , , , , ,