Jastrebarsko: kulTura – info centar za posjetitelje

Grad Jastrebarsko i Općina Črnomelj iz Slovenije u suradnji s brojnim partnerima provode projekt ‘Baština Jaske i Črnomlja također može biti ‘cool’. Za sve.‘kulTura’ je akronim ovog projekta čiji je cilj prezentirati kulturnu baštinu kroz posebno osmišljenu turističku turu za posjet znamenitim kulturnim atrakcijama na području Jastrebarskog i Črnomlja, kao i potaknuti daljnje širenje atraktivnog turističkog proizvoda kulTura na druge male povijesne gradove uz slovensko-hrvatsku granicu i njihovo uključivanje u sustav digitalne bonitetne kartice.

Turistička tura za područje grada Jastrebarskog obuhvaća ukupno 14 kulturnih atrakcija: kapelu sv. Duha, Gradski muzej i galeriju Jastrebarsko, Kip obitelji na Trgu J. J. Strossmayera, obiteljsku kuću dr. Ante Starčevića, spomenik dr. Vladka Mačeka, Napoleonovu bolnicu, perivoj dvorca Erdödy, Žitnicu, most Ljube Kraljević, bačvarsku zbirku obitelji Golub, Franjevački samostan i crkvu blažene Djevice Marije, Spomen obilježje nevinoj patnji hrvatskih žrtava svih ratova, povijesne grobove na gradskom groblju, crkvu sv. Nikole biskupa, ljekarnu Bival Jastrebarsko i grafit ‘Skokni do Jaske’. Uz mogućnost samostalnog turističkog obilaska ovih kulturnih atrakcija, bit će razvijena i posebna mobilna aplikacija kulTura za interaktivno vođenje posjetitelja po turističkoj turi. Također, u sklopu projekta, provodi se i stručno osposobljavanje turističkih vodiča za interpretaciju baštine.

Info centar predstavlja ulaznu točku za usmjeravanje domaćih i stranih posjetitelja u obilazak kulturnih atrakcija na turističkoj turi kulTure. U centru će biti dostupne informacije o turističkoj ponudi Jastrebarskog i aktualnim zbivanjima te turističkom proizvodu kulTura s fokusom na kulturnoj baštini.

Novi Centar opremljen je modernom multimedijalnom opremom u cilju prezentacije atraktivnih turističkih lokacija putem bežične WLAN infrastrukture, panoramskih IP kamera i zakrivljenih LCD video ekrana. Ovakav sustav posjetiteljima pruža mogućnost da uz pomoć multimedijalne tehnologije virtualno dožive destinaciju na kojoj se nalaze. Panoramske video kamere smještene su na tri najatraktivnije lokacije na području grada Jastrebarsko, i to: Planinarskom domu Žitnica na Japetiću, Restoranu Ivančić na Plešivici i Žitnici u perivoju dvorca Erdödy, odakle se video sadržaj uživo prikazuje u Info centru 24 sata dnevno.

Projekt je u okviru Programa prekogranične suradnje Interreg V A Slovenija – Hrvatska 2014. – 2020. sufinanciran je sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR). Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.316.243,02 eura, od čega odobrena europska sredstva iznose 85%. Očekuje se povećanje broja posjeta atrakcijama kulturne baštine u Jastrebarskom i Črnomlju za najmanje tri i pol puta te dostići brojku 12.000 posjetitelja za oba područja.

P. M.


Tagged: , , , , , ,