Jazz Vida Jeraja na Roklicerovim umjetničkim večerima

Nova sezona Roklicerovih umjetničkih večeri u Virovitici tradicionalno je započela u znaku osnivača – treća obljetnica smrti Roberta Roklicera okupila je pjesnike, pisce i glazbenike koji su ga poznavali i sudjelovali u Roklicerovim večerima, a svojim su stvaralaštvom najavili i sljedeću, plodnu godinu.Kako je u najavi rekao Goran Gazdek, Robert Roklicer oživio je virovitičku alternativnu scenu i potaknuo niz događanja na više lokacija. Na otvaranju sezone u Cugu, na mjestu gdje je oživljena virovitička alternativa, žestok ritam večeri držao je Zlatko Kovačević Saksa na gitari, a pratio ga je gost Vid Jeraj, improvizator, jazzer, saksofonist, klarinetist , slamer i pjesnik, koji je i svojim klarinetom u Cug unio duh jazz klubova i demonstrirao kako se zabavljaju alternativci na europskoj sceni.

Dok je kao glazbenik širok i improvizirajući prati različite stilove, pa je tako Saksinom county repertoaru dodao zviždanje, Vid Jeraj kao pjesnik ne rasipa riječi i njegove su pjesme komprimiranog, zgusnutog stiha. U Cugu je Jeraj predstavio svoju zbirku ‘Honesty International’ u kojoj su i pjesme objavljene u nagrađenom romanu Žarka Jovanovskog ‘Pizzeria Europa’, a Jovanovski u svojim nastupima podsjeća kako su ga upravo Jerajeve pjesme inspirirale za roman. Jeraj je svoj nastup započeo epitafom za Roklicera koji završava posvetom Cugu riječima ‘Gutljaj ti vječni’, a nastavio pjesmama iz zbirke, među kojima je publika imala priliku od autora čuti i sinestezijski stih ‘zašto volim kad je mjesec slan…’ kojem Jovanovski, kad je u blizini, osobno dodaje nastavak.

Vid Jeraj u Viroviticu je stigao iz Kranja s festivala Free Forms u dvorcu Preddvor, a iz Virovitice je produžio u Osijek u Galeriju Art. Već pet godina živi u Beču, gdje vodi alternativni Radio Orange, ali i sudjeluje u alternativnim događanjima u Zagrebu te u većem dijelu Europe. Kako je napomenuo Siniša Matasović, Jeraj je s Robertom Roklicerom nastupao u jednoj od prvih slam grupa na našim prostorima u kojoj je bio i Mario Kovač.

Prva ovosezonska Roklicerova umjetnička večer trajala je od 19 sati do ponoći, a uz Jeraja i Matasovića sudjelovali su pjesnici i prozaici Biljana Kovačević, Sanja Domenuš, Zrinka Mikolić, Denis Vidović, Svjetlana Carić, Sanja Tkalčec, Jovo Mraović, Zlatko Erjavec,Franjo Guljaš, Zlatko Kovačević Saksa i po prvi puta Toni Vuković. Večer u Cugu pratila je i Ljiljana Šešet, koja u Dugom Selu vodi umjetnički klub Stari krovovi, a prvi puta na Roklicerove večeri podršku je pjesnicima i piscima došao dati virovitički gradonačelnik Ivica Kirin.

S. M. / Foto: virovitica.net


Tagged: , , , , , , , ,