Jelena Zlatar Gamberožić: Svijet je gladno mjesto

Jelena Zlatar Gamberožić, viša znanstvena suradnica na Institutu za društvena istraživanja, spisateljica i dopredsjednica Centra za kreativno pisanje u Zagrebu, objavila je novu zbirku priča ‘Svijet je gladno mjesto’ (CeKaPe, 2022.).

‘U svojoj novoj zbirci priča ‘Svijet je gladno mjesto’, Jelena Zlatar Gamberožić ulazi u prostor nesvjesnog svojih likova, tražeći u njihovim snovima ono što budni nisu mogli ili nisu željeli izgovoriti i učiniti. Snovi su prostor slobode, prostor u kojem nemogućnost postaje moguća i koji svojim jezikom simbola otkriva bolna mjesta, napuknuća, tjeskobe, emocionalne boli i praznine. Prostor je to u kojem autorica prodire još dublje u psihologizaciju svojih likova, tematski ostajući u području u kojem se najbolje osjeća i snalazi – međuljudskim odnosima i rubnim situacijama. Ona nikada ne nudi konačne odgovore jer nju i ne zanimaju odgovori, samo procijepi kroz koje će se njeni likovi provući do izlaza ili zauvijek pasti.

Ova zbirka priča potvrđuje izniman talent autorice upravo u promišljanju odnosa u prostoru nesvjesnog kroz motive sna i simbola. Njen je jezik pri tom poetičan i metaforičan, a tišine i šutnje vješto ispisane snažnim slikama. Ona duboko i snažno analizira čovjekova stanja i različite životne situacije, a književnost doživljava kao umjetnost koja poziva čitatelja na empatiju, omogućuje mu da se identificira s likovima i promatra svijet drugim, možda boljim, očima.’ (Sanja Vučković, urednica)

Svoju novu zbirku priča Jelena Zlatar Gamberožić predstavit će u četvrtak, 6. listopada u 18 sati, u zagrebačkom Caffeu Revolucija (Preobraženska 3). Uz autoricu, na promociji će govoriti urednica knjige Sanja Vučković i autor Denis Špičić, a prizore iz Jeleninih priča uprizorit će glumci dramskih radionica UO Točka na I.

R.C. / Foto: promo


Jelena Zlatar Gamberožić predstavlja zbirku priča Strani gradovi

 

Tagged: , , , , , , , ,