Ježeva kuća i U plavetnilo: Posebna priznanja na 67. Berlinaleu

Animirani kratkometražni film ‘Ježeva kuća’ Eve Cvijanović osvojio je posebno priznanje dječjeg žirija u sekciji Generation Kplus, a članovi međunarodnog žirija posebnim su priznanjem nagradili kratkometražni igrani film ‘U plavetnilo’ Antonete Alamat Kusijanović koji je prikazan u sekciji Generation 14plus.Oba filma u Berlinu su imala svoje svjetske premijere i to u sklopu natjecateljskog programa Generation. ‘Ježeva kuća’ posebnim je priznanjem nagrađena zbog, kako se navodi u obrazloženju dječjeg žirija ‘poruke koliko je važno imati vlastiti dom i ljepote kojom je ta poruka prenesena kreativnom upotrebom animacije. Osim toga, oduševio nas je i neobičan stil naracije kao i priča koja je u ovom filmu ispričana stihovima’. Podsjetimo, animirani film ‘Ježeva kuća’, adaptacija je poznate basne Branka Ćopića, koji kroz priču o susretu ježa i nekoliko šumskih zvijeri – lisice, vuka, divlje svinje i medvjeda, progovara o važnosti doma.

Kristalnog medvjeda u sekciji Generation Kplus osvojio je dugometražni igrani film ‘Piata loď’ (Little Harbour) koji je režirala Slovakinja Iveta Grófová.

Članovi međunarodnog žirija u sastavu Benjamin Cantu, Roberto Doveris i Jennifer Reeder posebnim priznanjem u sekciji Generation 14plus ‘U plavetnilo’ su nagradili zbog, kako navode u obrazloženju ‘sjajnog prikaza kompleksnosti adolescencije u kojem četiri lika svoja očekivanja i želje moraju suprotstaviti dramatičnom primorskom krajoliku’.

Film ‘U plavetnilo’ govori o Juliji, trinaestogodišnjoj djevojci koja se nakon nekoliko godina odsustva nastoji ponovno zbližiti sa svojom najboljom prijateljicom iz djetinjstva. No, njezina prijateljica je zaljubljena i Julija joj više nije toliko važna.

Glavnu nagradu (Kristalnog medvjeda) u sekciji Generation 14plus osvojio je film ‘Butterfly Kisses’ koji potpisuje poljski redatelj Rafael Kapelinski.

Film ‘O tijelu i duši’ mađarske redateljice Ildikó Enyedi osvojio je glavnu nagradu festivala, Zlatnog medvjeda, ali i nagradu kritike FIPRESCI, te nagradu ekumenskog žirija. Međunarodnim je žirijem ove godine predsjedao nizozemski redatelj Paul Verhoeven, a ostali članovi žirija bili su Dora Bouchoucha Fourati, Olafur Eliasson, Maggie Gyllenhaal, Julia Jentsch, Diego Luna i Wang Quan’an.

HAVC


Ježeva kuća na 67. Berlinaleu
Tagged: , , , , , , , , , , ,