JFF Zagreb: 17. Festival tolerancije

Festival tolerancije posljednjih 16 godina održava se kao angažirana kulturno-edukativna platforma koja, primarno kroz filmski ali i izložbeni te edukativni program, promiče ideje tolerancije, suživota, otvorenosti i dijaloga.

Teme kojima će se kroz filmove i popratni program baviti Festival tolerancije su izbjeglištvo, bijeg iz domovine, pitanje identiteta, buling, žene u patrijarhalnoj sredini i negiranje zločina, genocida i holokausta. Aktualne su to društvene pojave koje sve više ukazuju na potrebu za progovaranjem o nepravdama, inzistiranju na dijalogu i suradnji cijele zajednice u borbi protiv diskriminacije, što je uz podršku marginaliziranim skupinama jedan od glavnih ciljeva djelovanja udruge Festivala suvremenog židovskog filma Zagreb i projekta Festivala tolerancije – JFF Zagreb.

Filmski programi ove su godine podijeljeni u četiri kategorije, a selekciju filmskog programa potpisuju Snježana Tribuson i Boško Picula, uz programsku savjetnicu i predselektoricu Dinu Pokrajac. Prilikom selekcije filmova posebna se pozornost posvetila filmovima iz tzv. svjetskoga festivalskoga kruga nagrađivanima na prestižnim festivalima. Ugriz stvarnosti prikazuje jedanaest dokumentarnih filmova, a u prvi plan stavlja kvalitetu, neposrednost i aktualnost koju dobar dokumentarac uvijek ima. Izdvajamo film ’20 days u Mariupolju’ Msytslava Chernova, koji je na Sundance Film Festivalu osvojio nagradu publike. Program Spektar donosi nam selekciju od 12 svjetski aktualnih i značajnih igranih filmova usmjerenih na teme kao što su holokaust, ljudska prava te česti društveni izazovi od kojih bismo izdvojili dramu ‘Disco Boy’ Giacoma Abbruzzesa u kojoj glumi Leon Lučev, a koja je na Berlinaleu nagrađena za izvanredno umjetničko dostignuće te film ‘Tjelešce’ (‘Piccolo Corpo’) Laure Samani, dobitnika nagrade Europsko otkriće – Prix FIPRESCI 2022. Očekuje nas i pobjednik prestižnog Sundance Film Festivala ‘Tisuću i jedan’ (‘A Thousand and One’) redatelja A.V. Rockwella, kao i ‘Ljeto s nadom’ (‘Summer with Hope’) – pobjednika na Karlovy Vary International Film Festivalu 2022. Program Mali koraci posvećen je edukativnim i poučnim filmovima za djecu i mlade koji potiču razvoj kritičkog mišljenja i medijske pismenosti, a između četiri ponuđena naslova prikazivat će se i ‘Piletina za Lindu’ (‘Chicken for Linda’), koji je osvojio nagradu ocjenjivačkog suda za najbolji dugometražni animirani film na Festivalu u Annecyju 2023. Samo kratko donosi 14 kratkih filmova, među kojima i ’27’ koji je režirala Flóra Anna Buda, a proglašen je najboljim kratkim filmom u Cannesu i Annecyju, ‘Gusjenice’ (‘Les chenille’) koji su režirali Michelle Keserwany i Noel Keserwany, a koji je nagrađen kao najbolji kratki film na Berlinaleu, te ‘Stranac na vratima’ (‘Stranger at the Gate’) Joshue Seftela, iza kojeg je nominacija za nagradu Oscar i posebno priznanje na Tribeca Film Festivalu.

Stranac na vratima: Mac, Jomo, Saber, Bibi Photo by David Herbert

Stranac na vratima: Mac, Jomo, Saber, Bibi Photo by David Herbert

Tolerance Talk, javne panel-rasprave koje se niz godina održavaju u sklopu filmskog programa Festivala tolerancije, otvorit će tri goruće i društveno relevantne teme: ovisnost o videoigrama, integraciju izbjeglica (u suradnji s UNHCR Hrvatska) i pitanje negiranja holokausta te rastućeg antisemitizma.

Gradeći na idejama i vrijednostima, tolerancije, suživota, otvorenosti i dijaloga, izložbeni program Festivala svake je godine tematski posvećen ranjivim društvenim skupinama. Izložba fotografija ‘Tu smo’ rezultat je suradnje Festivala tolerancije i Saveza udruga za mlade i studente s invaliditetom SUMSI. Cilj ovog projekta jest podizanje svijesti o kvaliteti života osoba s invaliditetom i služi kao podsjetnik na važnost inkluzije, razumijevanja i podrške. Inspirirana izložbom fotoportreta izbjeglica iz 2019. godine, ‘Oni/They’, izložba ‘Tu smo’ donosi fotoportrete osoba s invaliditetom kroz umjetničku viziju fotografa Mare Milin, Stanka Hercega i Sanjina Kaštelana. Ove fotografije nisu samo slike; one su priče o hrabrosti, izdržljivosti i dostojanstvu. Fotografije će biti izložene u javnom prostoru, na Trgu Petra Preradovića, od 18. do 28. siječnja 2024. godine.

Program je besplatan, sufinanciran sredstvima Grada Zagreba, HAVC-a, UNHCR Hrvatska i drugih partnera.

A.P.G. / Foto: Promo, David Herbert


Završen 14. open air Festival Tolerancije


Tagged: , , , , , , , ,