Jorge i Demián Bucay: O važnosti ljudskih odnosa

Predavanje slavnih argentinskih psihoterapeuta i autora knjiga za osobni rast i razvoj Jorgea i Demiána Bucayja ‘Na vrh nitko ne dolazi sam’ (‘Šetnja kroz ljudske veze’) održano je pred prepunim auditorijem Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog.

Predavanje je započelo pozdravom i kratkim govorom Frakturinog glavnog urednika Seida Serdarevića koji je predstavio autore, zahvalio prevoditeljicama Bucayjevih naslova i najavio nastup Zagrebačkih solista – ansambla zbog čije se glazbe Jorge Bucay i zaljubio u Zagreb, a koji je ovom prigodom prvi put čuo uživo.

Autor voljenih knjiga, od kojih su neke, poput kultne ‘Ispričat ću ti priču’, u prijevodu Silvane Roglić, doživjele čak 17 izdanja na hrvatskom, sa sinom Demiánom napisao je hit-naslov ‘O roditeljima i djeci’ koji je prevela Željka Somun, a obojici je ovo četvrti put u Hrvatskoj. Kao što su najavili na konferenciji za medije održanoj u Knjižari Fraktura, slavni pisci i psihoterapeuti na predavanju su govorili o važnosti ljudskih odnosa te o onome što ih svakodnevno unapređuje: sloboda, suosjećanje, ljubav i poštivanje identiteta druge osobe.

Kroz niz sjajnih priča i anegdota – iz povijesti, usmene predaje i vlastite obitelji, argentinski autori domaćoj publici prenijeli su dragocjene savjete kako svaki odnos učiniti kvalitetnijim, a život ispunjenijim i boljim. Ono što treba izbjegavati stalna je potreba da se uspostavi reciprocitet, da se ljubav vrati istom mjerom.

Govoreći o ljubavi u svim oblicima – romantičnoj, prijateljskoj i roditeljskoj, Jorge i Demián Bucay zaključili su kako je ključ sreće, ali i vlastitog rasta, u prihvaćanju osobe takve kakva jest. Ako se izgradimo kao ljudi, naveli su, i svijet će se izgraditi.

Predavanje za koje se tražila karta više poslužilo je i kao promocija aktualnog naslova Jorgea Bucayja ‘Put mudrosti’, kojim autor dovršava proslavljeni niz ‘Planovi puta’, a domaća publika upoznaje ga u prijevodu Ane Stanić. Nizu prevoditeljica Bucayjevih naslova svakako treba pridodati Nikolinu Židek, zaslužnu za hrvatsko izdanje sjajnog ‘Puta susreta’.

Jorge i Demián nisu krili oduševljenje zbog povratka u Hrvatsku, publici koja je odavno prepoznala toplinu, jednostavnost i životnost njihovih knjiga. Predavanje od gotovo dva sata završilo je simpatičnom lekcijom o čarobnoj kocki, odnosno važnosti mašte, i potpisivanjem knjiga čije prepoznatljive naslovnice krase Frakturine police dulje od desetljeća.

Razgovor su simultano prevodile Elvira Mulić i Sandra Palihnić Jurina.

L.B. / Foto: Anto Magzan


Spisateljica Lea Brezar poput Coelha i Bucaya


Tagged: , , , , , , , ,