Julio Frangen: Vino na visokoj peti

Na popularnom zagrebačkom vidikovcu, 360 Zagreb, otvorena je zanimljiva izložba fotografija žena iz svijeta vina pod nazivom ‘Vino na visokoj peti’, inspirirana istoimenom rubrikom na blogu autora – fotografa JulIja Frangena – Foto Foodie. Na otvorenju su nazočile žene koje su se našle pred njegovim objektivom te novinari i prijatelji s eno-gastro scene, ali i ljubitelji fotografije, pjenušaca i lijepih žena.Uvodnik za izložbu napisao je poznati novinar Željko Suhadolnik, iz kojega prenosimo dio: ‘Za muškarca voljeti ženu i za ženu voljeti muškarca sasvim je normalno i logično. I voljeti vino sasvim je normalno i logično, samo, u stasanju i jednoj i drugoj ljubavi nerijetko se, barem do neke određene životne dobi, pristupa donekle pojednostavljeno. Stoga je ne tek iz umjetničkog razloga nego i iz životnog razloga itekako važno imati spomenuto dobro oko te dobar nos doslovno i dobar nos u smislu u kojemu se taj izraz koristi. Kao rezultat selektivnog pristupa lako proizađe vrlo važna personalizacija koja priču postavlja u životom, a i u umjetničkom smislu, na višu dimenziju, na stup veće kvalitete. Julio Frangen svoje foto-radove za ovu specifičnu izložbu birao je upravo po tom zahtjevnom kriteriju koji pokazuje 20 žena uz vino u nekom posebnom momentu uhvaćenom foto-aparatom, a Frangenovi modeli vina za otvorenje izložbe birani su po tome da i kroz čašu na najbolji mogući način pokažu upravo vlastitu osobnost, i to ne, kao na slici, tek kroz jedan kamerom uspješno snimljeni specifični trenutak nego osobnost i posebnost za stvarno i stalno.’

Na otvorenju izložbe kušali su se pjenušci vinarija Sibon, Kos, Barun i Feravino. Jedan od sponzora izložbe poznata je marka obuće Hoegl čija se štikla ukrašena kristalićima našla i na pozivnici izložbe. Da blagdansko raspoloženje može početi, Hoegl je organizirao i nagradnu igru u kojoj je sretan dobitnik dobio poklon-bon s kojim će moći izabrati cipele u zagrebačkom dućanu u Ilici 12.

Izložba je otvorena do 6. prosinca, prodajna je, a 8. prosinca jedan dio izložbe seli u poznati osječki wine bar Vinska mušica, uz otvorenje na kojemu će nazočiti i jedna dama s fotografije – Ana Peršurić s promocijom svojih Misal pjenušaca. Pogledajte izložbu u Zagrebu ili Osijeku i, ako dotična vlasnica portreta – vinska žena nije (već) rezervirala svoju fotografiju, možda ćete baš vi biti njezin ponosni vlasnik.

Julio Frangen (1962), rođen, odrastao i živi u Zagrebu, gradu čiji senzibilitet svakodnevno doživljava na njegovim ulicama i u susretu s ljudima. ‘Pišući svjetlom pokušava viđeno prenijeti svima koji ga vole, ili će ga zavoljeti, gledajući njegove fotografije.’ Izvrstan je u otkrivanju izražaja lica, osjećaja i trenutaka, često snima kazališne predstave i koncerte. U zadnje vrijeme česti su mu motivi detalji u enologiji i gastronomiji te snima vinograde i vina, tanjure vrhunskih delicija ali i svakodnevnih domaćih jela – kojima poziva na tradiciju i priziva sjećanja na neko pomalo zaboravljeno vrijeme. Njegova fotografija ne daje da zaborav nadvlada, kroz objektiv živi svoj umjetnički svijet i daje svoj intimni pogled na priču koju nam priča svaka njegova fotografija.

Profesionalni je fotograf, završio je Školu primijenjene umjetnosti, smjer fotografija. Član je Foto kluba Zagreb. Osim snimanjem, bavi se i prodajom starinskih i rabljenih fotoaparata, kamera i foto opreme te redovito pohađa (i fotografira) vinske i gastro događaje, koji su ga naveli na dodatnu edukaciju što je rezultiralo i diplomom prestižne vinske akademije WSET Level 2.

M. V. / Foto: Hrvoje Joe Topić /Julio Frangen


Tagged: , , , , , , , , , ,