Karmela Špoljarić: Major Tom

Izdavačka kuća Hena com predstavit će roman Karmele Špoljarić ‘Major Tom’ u srijedu 15. listopada (19 sati) u popularnom zagrebačkom cafeu U dvorištu. O knjizi će govoriti književna kritičarka Jagna Pogačnik, urednik Božidar Alajbegović, glavna urednica Nermina Husković i sama autorica, a ulomke iz romana čitat će glumica Vesna Tominac Matačić.Karmela ŠpoljarićDavid Bowie, Branimir Johnny Štulić, David Lynch, Jose Luis Borges, Stieg Larsson… – neki su od autora motive čijih djela Karmela Špoljarić vješto kombinira, te pletući razgranatu mrežu asocijacija i referenci stvara roman koji uvjerljivo oslikava hrvatsku aktualnu stvarnost, apostrofirajući njezinu zagađenost kriminalnim repovima iz nedavne nam ratne prošlosti.

No navedenim autorima još jedno ime svakako treba pridodati – ono Alfreda Hitchcocka – jer Benjamin L., junak romana ‘Major Tom’, tipičan je hičkokovski ‘običan čovjek u neobičnoj situaciji’. To je introvertan i usamljen, vrlo inteligentan i načitan, ali neambiciozan i inertan bibliotekar kojega iznenadna smrt žene koju je potajno simpatizirao potakne na akciju, tj. potragu za razrješenjem okolnosti te smrti, što ga iz pasivnog promatrača vlastitog života postupno transformira u aktivnog i važnog subjekta jedne krvave misterije. ‘Major Tom’ je roman sočnih dijaloga, živopisnih likova i neočekivanim obratima bogate nepredvidljive, tečno vođene priče koja na uzbudljiv način povezuje ratne zločine i (po)ratno profiterstvo, tajkunizaciju, bivšu političku emigraciju, medije i UDBA-u… ali i književnost.
Jer, uz to što se na zanimljiv i duhovit, ironijom impregniran način poigrava pozicijom tzv. sveznajućeg pripovjedača, Karmela Špoljarić svoju napetu krimi-štoriju obogaćuje i svojevrsnim romanom u romanu. Tematizacijom pisanja i propitivanjem granice između zbilje i fikcije, autorica trilerski zaplet obogaćuje i metaliterarnim slojem, stvorivši djelo koje će podjednako voljeti književni connoisseuri i ljubitelji uzbudljivih napetica smještenih u domaći, kritički oslikan suvremeni kontekst.

Hena com


Pročitajte još: Karmela Špoljarić: Pazi što ćeš poželjeti


 

 

Tagged: , , , , , , , , , , , ,