Kino Istra: Projekt Motovun Film Festivala

Kino Istra / Cinema Istria projekt je Motovun Film Festivala koji donosi cjelogodišnji filmski program u 12 gradova i mjesta Istre s obje strane granice. Ideja je jednostavna – Kino Istra nema svoje dvorane, ono gostuje u mjestima bez stalnog kina, gdje god nedostaje dobrih filmova.Projekt je usmjeren svima – i roditeljima i djeci, sve s ciljem podsjećanja na vremena kad su kina bila voljena i važna. Uz pomno izabrani filmski program, a u pripremi su posebna događanja, filmske radionice i edukacije.

Za dobar početak nove filmske godine, Kino Istra donosi online ponudu odabranih filmova, lepezu naslova koji su na ovaj ili onaj način vezani uz Istru.

‘Je lektrika ubila štrige’ (redatelj: Cristian Criss Kolacio) – dobro poznati dokumentarac i pravi istarski film: od domaćeg autora, do domaćih ljudi koji pričaju legende o vješticama, štrigama. Ovaj film vodi nas u manje poznati, mistični svijet Istre kojim caruju štrige, štriguni, more, štrolige, vile i vukodlaci.

‘Bog postoji, njeno ime je Petrunija’ (Teona Mitevski) makedonska crna komedija o jednostavnoj djevojci koja, igrom slučaja, muškarcima ispred nosa odnese pobjedu u tradicionalnom crkvenom natjecanju. Ovaj višestruko nagrađivani film jedan je od laureata Motovun Film Festivala 2019.

‘Nevidljivi dječak’ (Gabriele Salvatores) je talijanski fantastični film o super-junaku za mlade filmoljupce, o trinaestogodišnjaku koji živi u Trstu, a ima plašt koji ga čini nevidljivim. Ovaj film očarao je publiku širom Europe, a možemo se kladiti da će s djecom pred ekranom završiti i njihovi roditelji.

‘Dolina mira’ (France Štiglic) klasični je slovenski dječji film iz 1956. godine, dobro poznat generacijama. Poslijeratna je to priča o dvoje djece koja, nakon trauma i bombardiranja, traže ‘dolinu mira’, a iznimno priznanje filmu je uvrštenje u specijalni program klasičnih filmova na festivalu u Cannesu 2014. godine.

Filmovi će biti dostupni u intervalu od 15. do 24., uz mogućnost pristupa filmovima iz Hrvatske i Slovenije, dok će ‘Nevidljivi dječak’ biti vidljiv i u Italiji. Cijena najma filma na vrijeme od 24 sata je 15 kuna (2 eura), a cijena paketa od 4 filma je 37,50 (5 eura). Kino Istra Online možete pronaći na ovom linku koji će biti aktivan od petka, 15. siječnja u 18 sati.

Ovaj program je zagrijavanje za projekcije uživo, koje kreću čim epidemiološki uvjeti budu prikladni. Kino Istra priprema oko 150 projekcija, specijalnih događanja, radionica i gostovanja kojim će kroz cijelu godinu stanovnike Istre pozivati u nove filmske čarolije i avanture. Projekcije će se održavati u dvoranama i na otvorenom, sve s ciljem da se popularizira gledanje filmova na velikom platnu, kao najpotpuniji i najdojmljiviji način gledanja filmova. Prvenstveni cilj je da velika platna stignu u sredine u kojima rijetko gostuju te da se program temelji prije svega na europskim filmovima.

Prve projekcije projekta Kino Istra započete su prošlog ljeta, no pogoršana epidemiološka situacija nije pogodovala organizaciji projekata uživo, pa s očekivanjem poboljšanjem stanja najprije kreće on-line program, a potom i program uživo – točan spisak obuhvaćenih mjesta bit će objavljen uskoro.

M. F.


Tagged: , , , , , , , ,