Kino Tuškanac: Sjećanje na Arsena Dedića

Ciklus sjećanja na velikog hrvatskog kantautora, pjesnika i skladatelja Arsena Dedića na tuškanačkom će platnu otvoriti Višnja na Tašmajdanu gdje je Dedić otpjevao pjesmu ‘Odabrat ćeš gore’, a Arsena – glumca vidjet ćemo u filmu ‘Kad golubovi polete’.

Za film je skladao stotinjak partitura, surađivao s istaknutim redateljima kao što su Vrdoljak, Bulajić, Krelja, Galić, Relja, Fanelli… Njegova pjesma ‘Vlakom prema jugu’, skladana prije Kreljina filma, sjajno se uklopila u film i dala mu naslov. Najuspjeliju filmsku glazbu, jednostavnu i jasnu, a raskošnu, skladao je za ‘Glembajeve’ Antuna Vrdoljaka, a Zlatnu arenu dobio je za glazbu u Bulajićevu ‘Donatoru’.

U ciklusu se premijerno prikazuje film ‘Belle epoque’ ili ‘Posljednji valcer u Sarajevu’, redatelja Nikole Stojanovića snimljen 1990., a zbog rata dovršen tek 2007. Na Prvom filmskom festivalu Srbije Cinema City u Novom Sadu film je dobio grand prix, a nagrađena je maska i scenografija. Nagrada za najbolju žensku ulogu pripala je Viti Mavrič. Jednoglasnom odlukom žirija nagrađena je i glazba Arsena Dedića – zadnja glazba koju je taj velikan umjetnosti napisao za igrani film.

K. T.


Matija Dedić (foto Marko Šolić)
Matija svira Arsena

Lea Dekleva, Lu Dedić i Gabi Novak
Posveta Arsenu: Gabi, Lea Dekleva, Lu & Matija Dedić

Arsen Dedić
Brod s imenom Arsena Dedića

Tagged: , , , , , , ,