Knjiga o Prijateljima, ona o seriji Friends

Kada su se 1994. ‘Prijatelji’ (Friends) pojavili na malim ekranima, nitko nije očekivao da će serija postati glavna uzdanica NBC-a, a kamoli globalni fenomen.U godinama koje su uslijedile, ‘Prijatelji’ su zacementirali svoje mjesto prošavši put od hita u udarnom terminu do kultnog klasika. Ross, Rachel, Monica, Chandler, Joey i Phoebe udomaćili su se diljem svijeta; njihove živote, ljubavne zgode i nezgode pratili su – i još uvijek prate – milijuni ljudi, a slavne epizode prepričavaju se i danas, 16 godina od posljednje emitirane.

Štoviše, tijekom karantene za vrijeme pandemije koronavirusa, prema podacima američkog CableTV.com, ‘Prijatelji’ su bili najgledanija serija u SAD-u. Također, vijest da se originalna glumačka postava ponovo okupila te da uskoro snimaju novu sezonu posebno je obradovala gledatelje. Ovaj slavni sitcom obilježio je nekoliko generacija i postao pravi fenomen nadišavši televizijske okvire, što potvrđuje i nedavno objavljena knjiga ‘Prijatelji – Ona o seriji Friends’, autorice Kelsey Miller, u izdanju Rockmarka.

Knjiga istražuje zašto je serija postala popularna i daje odgovor na još važnije pitanje – zašto je još uvijek popularna. Autorica na 180 stranica prati nastanak serije, donosi uvid u zbivanja ispred kamera, brojne anegdote iza njih, priča o pravom prijateljstvu i zajedništvu glumačke postave, analizira zašto su ‘Prijatelji’ povremeno bili problematični te koje su sve kulturološke trendove pokrenuli i inspirirali.

S. S.


Tagged: , , , , , , , ,