Knjiga Zlatka Galla: Arsen – Čovjek kao on

U Klubu Kazališta Komedija u Zagrebu predstavljena je knjiga ‘Arsen – Čovjek kao on’ glazbenog kritičara, novinara i publicista Zlatka Galla. Objavljena je prije godinu i pol u izdanju Croatia Recordsa i Media Bara, a prvo je bila predstavljena u Arsenovu rodnom Šibeniku.Zagrebačkoj promociji, osim Gabi Novak i Matije Dedića, članova Arsenove obitelji, nazočile su i brojne druge poznate osobe iz javnog i kulturnog života. Poetsko-glazbenu večer otvorili su Matija Dedić na klaviru i Filip Pavić na gitari, svirajući Arsenove pjesme ‘U registraturi’ i ‘Kuća pored mora’. O knjizi i Arsenovim velikim djelima, uz autora knjige, govorili su urednik Media Bara, Neven Kepeski i glazbeni kritičar Hrvoje Horvat.

Gallova knjiga o Arsenu nudi dubinski uvid u fenomen jedinstvenog pjevača, kantautora, glazbenika i pjesnika, niz biografskih podataka najuže vezanih uz njegov umjetnički opus te izvatke iz brojnih intervjua, autobiografskih tekstova te najrelevantnijih zapisa o svim segmentima djelovanja.

‘Sretan sam što sam živio u zanimljivom vremenu i što sam u formativnim godinama zavolio Arsenove albume ‘Homo volans’ i ‘Arsen 2’ pa sam i sentimentalno vezan uz njih, a ova dva albuma su meni u rangu Beatlesa i Dylana, iako je cijeli njegov opus nevjerojatan. Sviđa mi se što nikad nije pripadao estradi. Obukao se u crno, dakle odlučio je nositi ‘ne boju’ i tako biti u suprotnosti s estradnim šarenilom i pjevačima koji imaju opasan rad nogu – kako bi Arsen znao istaknuti’, rekao je Gall.Na oduševljenje prisutnih Gabi Novak se popela na pozornicu i uz Matiju otpjevala pjesmu ‘Ni ti, ni ja’ i ‘ Još uvijek’. Publika ju je ispratila ovacijama, a Zlatko Gall je istaknuo kako je Gabi prva prava diva hrvatska glazbe.

‘Ljubomoran sam što je Zlatko napisao knjigu o Arsenu jer sam i sam njegov veliki obožavatelj, ali sam s druge strane i sretan jer znam koliko ima znanja i koliko je temeljit. Uz Arsenovu monografiju koju je napisao Igor Mandić, ova knjiga o Arsenu je najbolji pokazatelj koliko je Arsen napravio za glazbu’, istaknuo je Hrvoje Horvat.

Ovo je bila prilika i da Miljenko Puljić, ravnatelj Kazališta Komedija, reda poklon Gabi i Matiji – sliku Arsena Dedića nastalu na njegovu koncertu u Mostaru 2003. godine. U večeri punoj emocija nastupili su i glumac Ivan Colarić, a još nekoliko Arsenovih klasika izveli su Filip Pavić, te Elma Burnić i Admir Ćulumarević, članovi sastava Filmmusicorkestra.

C. R. / Foto: Jovica Drobnjak


Tagged: , , , , , , , , ,