Šibenik: Knjiga Zlatka Galla o Arsenu Dediću

U Šibeniku je predstavljena knjiga ‘Arsen – Čovjek kao on’, autora Zlatka Galla. Prostor wine bara Kamerino u staroj gradskoj jezgri bio je savršen ambijent za mnoge Šibenčanke i Šibenčane, goste i prijatelje koji su se okupili kako bi ponovno slušali o Arsenu Dediću.Knjiga objavljena u izdanju Croatia Recordsa i Media Bara objavljena je na petu obljetnicu odlaska velikana hrvatske glazbe, a Gall kao dugogodišnji Dedićev ‘suputnik’ u knjizi je skupio sve svoje osvrte na Arsenove albume i najznačajnije koncerte, niz biografskih podataka najuže vezanih uz umjetnički opus, izvatke iz brojnih intervjua, autobiografskih tekstova te najrelevantnije zapise o svim segmentima njegova umjetničkog djelovanja.

‘Ljudi me obično pitaju koliko mi je vremena potrebno da ovako nešto napišem, a rekao bih zapravo da pisanje nije bitno, nego koliko si godina u tome. Arsena sam poznavao godinama i pisao bilješke za barem deset njegovih albuma te radio gomile intervjua i družio se od prigode do prigode. Tako se s vremenom taložilo poznavanje njega kao čovjeka i umjetnika. Želio sam da ova knjiga ne bude samo moja impresija, jer Arsen je imao sreću pa su o njemu puno prije pisali kompetentni ljudi, kao Igor Mandić i pokojni Tonko Maroević, koji su itekako dobro znali prepoznati njegov glazbeni i literarni opus. Sve ono najbitnije o Arsenu pokušao sam sabrati u knjizi’, kazao je Gall.

Promociji su nazočili Gabi Novak i Matija Dedić sa suprugom Marinom. ‘Vjerujem da je Gall objedinio sve njegove karakteristike i sve što je u životu dao. Njegov opus uvijek će ostati vrijedan i značajan u našem društvu’, rekla je Gabi Novak.

Izdavači i autor knjige bili su složni u jednom – knjigu prvo treba prvo predstaviti u Arsenovu rodnom gradu, Šibeniku. ‘Šibenik ne bi bio Šibenik bez Arsena. On je u sebi nosio sve što karakterizira šibenski mentalitet, samo to nije izlazilo iz njega na onaj rudimentaran način, nego kroz njegove doskočice, sarkazam i ironiju. Tko nije upoznao Šibenik i ljude, možda mu se čini da tu ima neke zloće, što nije istina, ali jednostavno se Šibenčani s tim rode’, rekao je između ostalog Gall.

Predstavljanje knjige s nekoliko Arsenovih skladbi uveličala je i klapa Stina koji su pjesmu ‘Odlazak’ otpjevali sasvim slučajno uz crkvena zvona.

C. R. / Foto: Toni Matošin


Tagged: , , , , , , , ,