Arsen Dedić i Fadil Vejzović: Prigodna Kuća pored mora

Prije 55 godina legendarni Arsen Dedić na Splitskom festivalu izveo je pjesmu ‘Kuća pored mora’. Te 1964. godine odnijela je prvu nagradu stručnog žirija kao i nagradu za najbolji tekst.Iako se igrom sudbine ta pjesma nikada nije našla u njegovim zbirkama, zaživjela je 1969. godine na albumu ‘Čovjek kao ja’. Ovaj evergreen i nakon svih ovih godina u ljudima budi snažne emocije. Prema riječima Arsena Dedića, ‘Kuću pored’ mora napisao je i skladao jedne obične ličke večeri, dok je bio dežurni na odsluženju vojnog roka u staroj vojarni u Otočcu, ‘ne misleći ni na što’.

I tako je ‘ne misleći ni na što’ nastala antologijska pjesma Arsena Dedića, koja nije samo bezvremenski radijski hit koji mnoge ostavljene ljubavnike podsjeća na izgubljenu ljubav, nego i jedna od najvažnijih pjesama suvremene hrvatske poezije, koja je u vrhunskim ilustracijama Fadila Vejzovića sada pronašla i svoj oslikani dom u izdanju Mozaika knjiga.

‘U Arsenovoj se pjesmi elegijski govori o prošloj ljubavi, ali izgubljena, nestala, napuštena ili otišla ljubavnica prisutna je u mislima, konkretna na razini čežnje ili žudnje. Vejzovićeve predstave tijela također imaju (barem) dvije razine predstavljanja, odnosno mimetičnosti: koji put kao da naznačuju čvrsti volumen, gotovo kip ili lutku, a koji upućuju na meku, nježnu i prozračnu figuru, gotovo sjenu ili prikazu iz sjećanja. U ruševinama ljeta izgubila se zbiljska ljubav, takoreći ishlapila je iz sugerirana prostora, ali u slikarevim evokacijama, svojevrsnim iskopinama tijela obnovljena je erotska napetost i prisna prisutnost, pa makar se dijelom odnosila i na očekivane ljubavnike nove‘, zapisao je pjesnik i akademik Tonko Maroević.

On će i nazočiti promociji prigodnog izdanja knjige, uz slikara Fadila Vejzovića i urednika Zorana Maljkovića, koja će se održati u petak, 8. studenoga (18 sati) u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu.

M. H.


Tagged: , , , , , , , , , , , ,