Kokteli sezone s cold-brew kavom i čajem

U skladu s globalnim trendovima, kokteli s cold-brew kavom, ali i čajem, sve su popularniji i kod nas što potvrđuje veliki interes posjetitelja R’n’B Weekend festivala u Zagrebu upravo za različitim varijacijama ovih osvježavajućih pića.Franckovi baristi predstavili su novitete sezone – pet koktela na bazi espressa te cold-brew kave i čaja u alkoholnim i bezalkoholnim varijantama te zanimljivim kombinacijama okusa.

Uz klasični Espresso Martini, kojem je baza Franckov 125 Years Edition espresso s prirodno prisutnim aromama badema te voćnim notama arancina, manga i papaje, u ponudi je i Cointreau Shakerato, koji se priprema s espressom prelivenim preko kockica leda i dodataka poput aromatičnog likera, pružajući neodoljivi slatkasto-gorki doživljaj u svakom gutljaju. Cream Ice Coffee je, pak, ledena, kremasta inačica koktela u kombinaciji s čokoladnim sirupom.

No, najviše su pažnje privukli Franck Cold-Brew kokteli – dvije zanimljive kombinacije okusa s ‘cold-brew’ kavom i Superiore čajem te dodatkom džina i tonika. Za pripremu ovih osvježavajućih koktela kao baza se koriste kava i čaj dobiveni tzv. ‘cold-brew’ metodom ekstrakcije hladnom vodom s ledom za koju je u potrebno oko 12 do 24 sata. Kavu dobivenu ovom hladnom ekstrakcijom, karakteriziraju nježnije arome što je čini idealnom za pripremu različitih varijanti koktela.

Svoje vještine u pripremi koktela na bazi kave i čaja predstavio je i Luka Panović iz Rijeke, pobjednik prvog Franck barističkog natjecanja. ‘Kada govorimo o okusima i konceptu samih napitaka od kave, očekivanja gostiju nadilaze ustaljene okvire. Traže nova iskustva i doživljaje okusa što je izazovno, ali ujedno otvara i veliki prostor za kreativnost i svestranost u osmišljavanju jedinstvenih načina pripreme kave i čaja te njihove pripreme u zanimljivim varijantama poput koktela. S obzirom na specifičnosti i raznovrsnost omiljenoga crnog napitka, vještina kombiniranja okusa posebno je važna kako bi piće u konačnici imalo zaokružen i izbalansiran okus i aromu’, rekao je Panović.

R’n’B Weekend festival okuplja poznata imena iz svijeta hrane, pića i kave u HAZU Gliptoteci te kroz predavanja, panele, networking i postaje centar regionalnog ugostiteljskog svijeta. S obzirom da kava uživa posebno mjesto u hrvatskoj kulturi, tako će joj biti posvećen i zaseban dio programa koji će se temeljiti na predavanjima vodećih svjetskih stručnjaka u industriji kave, radionicama i degustacijama.

R. B.


Tagged: , , , , , , , , , , , , ,