Komedija Gazdarica na zatvaranju Splitskog ljeta

Mirandolina za 21. stoljeće – tako bi se ukratko mogla opisati urnebesna komedija ‘Gazdarica’, dramska premijera 69. Splitskog ljeta kojom se zatvara program ljetnog kazališnog festivala.

Redatelj Samo M. Strelec, Goldonijevu je priču o koketnoj gostioničarki koja se poigrava muškarcima kako bi osigurala budućnost svojega lokala, prenio dijelom u vrijeme današnje i mjesto poznato nam, turističko, gdje zbog ‘boga novca’ svi pomalo postajemo Mirandoline. A u taj se kontekst puno bolje uklopila moderna, Turrinijeva ‘Gazdarica’ kao adaptacija klasika iz 18. stoljeća.

‘Kod Turrinija su stvari jednostavne, sve je sex&drugs&rock&roll. Goldonijevu ideju o ljubavi koja sve pobjeđuje zamijenio je tezom da vulgarni kapitalizam sve proždire(, kaže redatelj koji je u ‘Gazdarici’ okupio izvrstan glumački tim: Petra Kovačić Botić je Mirandolina, Pere Eranović je konobar Fabrizio, pokretač mnogih zapleta u komadu, Mijo Jurišić i Donat Zeko tumače dvojicu Mirandolininih udvarača, a Duje Grubišić igra viteza di Rippafrattu, jedini objekt Mirandolinine ljubavi. Tajana Jovanović i Nikša Arčanin dvije su glumice, Dejanira i Ortensia.

Premijera na Plinari (Dvorište HNK Split), 9. kolovoza (21 sat), a ostale izvedbe 11., 12. i 14. kolovoza.

S. L.


Tagged: , , , , , , , , , ,