Koncerti Matije Dedića na kraju Ljetne scene Amadeo

Iako se 18. godina uz Ljetnu scenu Amadeo polako bliži svome kraju, trag koji će ostaviti za sobom pamtit će brojni posjetioci događanja koja su obogatila kulturnu scenu ovogodišnjeg zagrebačkog ljeta. Za sam kraj mjesto na pozornici prepušteno je glazbeniku koji je od samih početaka, uz Gabi Novak i Arsena Dedića, zaštitno lice Scene Amadeo – vrsnome pijanistu i jazz glazbeniku Matiji Dediću, koji posljednjih godina sve više osvaja i međunarodnu glazbenu scenu.Na zagrebačkom Gornjem gradu dva dana zaredom održat će se tako dva koncerta čiji naziv ‘Matija i prijatelji’ nagoviješta da će na pozornici svoje mjesto pronaći i neki od njegovih brojnih kolega i prijatelja s kojima surađuje dugi niz godina.

Na prvom koncertu 30. kolovoza njegova gošća bit će sjajna Lidija Bajuk, čija gitara i vokalna interpretacija uz Matijinu klavirsku pratnju daju poseban, specifičan zvuk. Nastupit će i mlada nagrađivana kantautorica Sara Renar, koja od prvog nastupa izaziva veliku pažnju publike i kritike. Njezin osebujni glazbeni izričaj predstavlja nešto posve novo i originalno na hrvatskoj i regionalnoj glazbenoj sceni.

Posebnu poslasticu zasigurno predstavlja nastup Merime Ključo, poznate svjetske harmonikašice, čiju je sjajnu interpretaciju publika Scene Amadeo imala prilike slušati na koncertima s Miroslavom Tadićem i na prošlogodišnjoj hrvatskoj praizvedbi njezina glazbenog dragulja ‘Sarajevske Hagade’. Matija i Merima predstavit će na koncertu neke od skladbi s Matijina novog CD-a ‘Potraži me u predgrađu’.

Na drugom koncertu 31. kolovoza gosti će biti izuzetan skladatelj i kolega pijanist Matej Meštrović, čiji koncerti i specifične izvedbe nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, Tedi Spalato, samozatajni pjesnik kojemu su more, ljubav i Split vječna inspiracija u njegovim glazbenim čarolijama koje uspješno spajaju dalmatinsku pjesmu, šansonu, jazz i elemente world musica te Kristijan Beluhan, jedan od ponajboljih hrvatskih vokala, skladatelja i tekstopisaca.

U slučaju kiše koncerti će se održati u Muzeju Mimara.

K. I. / Foto: Mare Milin


Tagged: , , , , , , , , , , , , ,