Konferencija Turizam 365: Održivost i nova budućnost

Suradnja i razmjena iskustava na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini ključ je stvaranja održivog turizma, potvrdili su ugledni sudionici konferencije Turizam 365.Međunarodna konferencija o cjelogodišnjem turizmu Turizam 365, održana u Termama Tuhelj, okupila je vrh međunarodne turističke politike, velike turističke kompanije i male poduzetnike koji žive turizam na terenu u raspravi o održivom poslovanju i budućnosti turizma. U tri dijela koja su povezala turizam s politikom, businessom te životom, konferencija je predstavila strategije i planove za post-covid turizam nekoliko zemalja, odlične rasprave vrhunskih stručnjaka i uspješne primjere i prakse.

Konferencija Turizam 365, autorski projekt Ivane Kolar, već petu godinu promiče i upozorava na važnost cjelogodišnjeg turizma i kreiranja inovativnih proizvoda za privlačenje gostiju tijekom cijele godine. Okupljeni su eminentni stručnjaci domaćeg i europskog turizma, a prisustvovali su i premijer Andrej Plenković te njegov slovenski kolega Janez Janša. U panelu na temu pozicioniranja turizma u strategijama razvoja naglasili su njegovu važnost za gospodarstvo kao i suradnju dviju zemalja.Konferenciju su otvorili Ivana Kolar, ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac; Saša Muminović, predsjednik SLO CRO Poslovnog kluba; krapinsko-zagorski župan Željko Kolar i Dragan Kovačević, potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK).

Tom je prilikom Ivana Kolar istaknula: ‘Cilj i svrha ove konferencije od samog početka je poticanje razvoja cjelogodišnjeg i kreativnog turizma te dijeljenje znanja i zajedništvo u tom razvoju. Na mikro razini poput ove konferencije, na lokalnoj razini s ciljem razvoja destinacija i na nacionalnoj i međudržavnoj razini kako bismo razmijenili specifična znanja, iskustva, najbolje prakse te otkrili gdje možemo biti bolji zajedno. Sve to potrebno je na jednom mjestu kako bismo mogli ozbiljno razvijati nove proizvode i poslovanje u duljem razdoblju od nekoliko ljetnih mjeseci. Covid kriza pokazala nam je koliko se lako mijenjaju navike i očekivanja turista te koliko je važno kontinuirano težiti rastu, jačanju kvalitete i razvijanju različitih motiva privlačenje gostiju.’Ministarski forum okupio je pet EU ministara turizma: hrvatska ministrica Nikolina Brnjac; slovenski ministar za gospodarstvo i razvoj tehnologije Zdravko Počivalšek; španjolski državni tajnik za turizam Ministarstva za industriju, trgovinu i turizam Fernando Valdés Verelst; talijanski ministar za turizam Massimo Garavaglia te mašarski ministar za gospodarsku strategiju i regulaciju László György.

Nove prilike za napredak turizma u Hrvatskoj nakon uspješne sezone predstavila je ministrica Brnjac: ‘Zadovoljstvo mi je bilo i ove godine pridružiti se konferenciji Turizam 365 s koje je odaslana snažna poruka o turizmu budućnosti odnosno o važnosti razvoja cjelogodišnjeg turizma. Naš strateški cilj jest Hrvatsku pozicionirati kao održivu turističku destinaciju, a to između ostaloga znači potaknuti cjelogodišnji turizam. Uz još snažniju promociju Hrvatske na tržištu, nužno je razvijati kvalitetnu i autohtonu turističku ponudu, kao i kvalitetnije iskoristiti prirodne resurse, bogatu kulturnu baštinu te gastro i enološku ponudu. Drago mi je što se ova konferencija održava baš u Termama Tuhelj, mjestu koje svojim razvojem i projektima najbolje svjedoči kakvom turizmu težimo.’

Uzvanicima se obratio i slovenski ministar Počivalšek: ‘Europski turizam mora postati otporniji na moguće zdravstvene, sigurnosne i slične krize u budućnosti. Fokus na održivosti ključan je ako Europa želi ostati u vrhu globalnih turističkih destinacija. Turizam budućnosti fokusiran je na individualni i butik turizam prilagođen čovjeku, stoga u ovom trenutku slovenski turizam ima značajne prednosti, jer smo se prije pandemije obvezali na sve prije navedene elemente – svoju viziju pretočili smo u slogan Green. Active. Healthy.

Mađarski ministar László György istaknuo je: ‘Mađarska vlada turizam smatra strateškim sektorom i posebnu pozornost posvećuje njegovu razvoju. Promjena potražnje dovela je i do ciljanog razvoja ponude, s više i kvalitetnijih atrakcija i smještaja. Mađarska turistička agencija radi na tome da pružatelji usluga dočekaju što je moguće više gostiju, a alati obnovljene strategije razvoja turizma koji su otporni na krize imaju ključnu ulogu u pružanju potpore oporavku na način vođen podacima’.

Alessandra Priante, direktorica za Europu u UNWTO, predstavila je Perspektive europskog turizma te naglasila: ‘Održivost, odgovornost i inovativnost moraju biti pokretačke snage za odgovoran oporavak turističkog sektora nakon krize uzrokovane Covid-19. Globalna pandemija uzrokovala je socio-ekonomske posljedice bez presedana te povećala svjesnost o ulozi koju održivost treba imati u svakodnevnom životu i gospodarskim aktivnostima. Ona dolazi u različitim oblicima, stoga moramo osigurati da naši postupci utječu na sve njezine aspekte – gospodarske, društvene i okolišne.’

Drugi dio posvećen turizmu i businessu dinamičnim predavanjem otvorio je Patrick Torrent, izvršni direktor Turističke zajednice Katalonije i predsjednik NECSTouR europske udruge za razvoj destinacija i održivog turizma. Predstavio je konkretne ideje za razvoj cjelogodišnjeg i kreativnog turizma temeljenog na zelenom održivom poslovanju: ‘Održivost je pitanje odgovornosti, poštivanja naših odredišta, zajednice, okoliša, kulturne i prirodne baštine, poduzeća, stručnjaka, građana. Uzmimo pouke naučene iz ove pandemije i udružimo snage kako bismo ubrzali oporavak uz transformaciju našeg turističkog ekosustava kako bismo osigurali stvaranje boljih mjesta za život i boljih mjesta za posjetiti.’

Konferencija Turizam 365 autorski je projekt Ivane Kolar, direktorice tvrtke Julius Rose, koja se odvila pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i sporta, HGK i Krapinsko-zagorske županije te uz podršku Terma Tuhelj, SLO CRO Poslovnog kluba i Poslovnog kluba Skup za Zagorje.

Martina Srnec, direktorica sektora za promociju i oglašavanje Hrvatske turističke zajednice; Ivana Budin Arhanić, potpredsjednica korporativnog razvoja Valamar Riviere, i Kristian Šustar, direktor razvoja Uniline TA, raspravljali su o važnosti kreiranja nove turističke budućnosti, dok su direktor projekta Healing Forrest Jan Schmidt, glavna tajnica Europske SPA asocijacije Csilla Mezösi, direktorica HTI Partner Leila Krešić-Jurić i Mohamed Al Mheiri, direktor Dubai Health Authority, raspravljali o zdravstvenom turizmu kao najperspektivnijem dijelu turizma.

‘Vlada je predana rastu zdravstvenog turizma zajedno s privatnim sektorom – Dubai će i dalje biti poželjna destinacija za zdravstveni turizam, vođena pozitivnim regulatornim okruženjem za zdravstvenu skrb i atraktivnom turističkom ponudom’, zaključio je Mohamed Al Mheiri, direktor Dubai Health Authority.

U posljednjem dijelu konferencije, ljudi koji žive turizam na terenu Jelena Holenko Pirc, vlasnica turističke agencije Lynx & Fox; Krešimir Dvorski, vlasnik NextBike i City Dash; Matko Marohnić konzultant, Horwath HTL i Damjana Domanovac, direktorica međunarodnog sajma za turizam Place2Go, potaknuli su sudionike na preispitivanje ugodne zone ljetnog turizma i pokazali potencijal za cjelogodišnji turizam u Hrvatskoj.

‘Zelena tranzicija, osim svoje snažne marketinške uloge u privlačenju modernog turista koji je ekološki osviješten i u potrazi za autentičnim doživljajem usko je povezana s načinom života, kulturom i tradicijom lokalnog stanovništva’, naglasio je Dragan Kovačević, potpredsjednik HGK.

L. K.


Tagged: , , , , , , ,