Konstelacije premijerno u Teatru Exit

U zagrebačkom Teatru Exit 16. studenoga bit će postavljena predstava ‘Konstelacije’ prema tekstu Nicka Paynea i režiji Aida Bukvić, a u kojoj glume Olga Pakalović i Vladimir Posavec Tušek.Ova očaravajuća i romantična drama počinje s bezazlenim susretom muškarca i žene. Ali ono što slijedi ruši granice svijeta za koji mislimo da postoji – za koji mislimo da je stvaran, da je jedini. Muškarac i žena te beskonačne mogućnosti njihove veze. Ili ipak ne tako beskonačne? Postoji li uopće izbor ili je sve samo stvar sudbine. ‘Konstelacije’ su priča o običnom životu, o svakom životu, životu koji počinje s naizgled beskonačnim mogućnostima, ali…

On je komotan momak koji zarađuje za život kao pčelar. Na jednoj roštiljadi upoznaje Nju, toplu, inteligentnu i duhovitu ženu koja radi na fakultetu, na polju kvantne kozmologije. U razgovoru, ona opisuje kako je teorija relativnosti, koja ‘prekriva sunce, mjesec i zvijezde“, u suprotnosti s kvantnom mehanikom koja se brine o molekulama, subatomskim česticama i atomima“. Nusprodukt je tih naočigled suprotstavljenih teorija, to da mi možemo biti dio multiuniverzuma gdje je, u bilo kojem trenutku, različitih ishoda možemo ‘postojati’ istovremeno. Genijalnost teksta je to što tu teoriju prikazuje u akciji – kroz autorov dopadljiv, posredan dijalog, pisan za digitalno doba; a ipak prepun težine i značenja. Ovaj komad je zbilja jedno začuđujuće emocionalno putovanje.

Kako se dva lika upoznaju, u slijedu scena, autor konstantno pokazuje različite načine na koji bi njihovi susreti mogli ‘završiti’. Na smiješan, ali vrlo intelektualan način istražuje granice slobodne volje, ali i velike uloge koju slučajnost igra u našim životima. I govori nam jednako o pčelama i ljubavi kao što nam govori o marginama znanstvene teorije.

Drama ‘Constellations’ premijerno je izvedena u Royal Court Theatre u Londonu 2012. Iste je godine proglašena najboljom dramom na Evening Standard Theatre Awards, a Nick Payne najmlađim dobitnikom u povijesti dodjele te nagrade. Uprizorenje ovoga komada na Osječkom ljetu kulture 5. srpnja 2017. bila je hrvatska praizvedba.

T. E.


Tagged: , , , , , , , , , , , ,