Koprivnica: Grad za sve generacije

U sklopu press putovanja u organizaciji Turističke zajednice Koprivnice i hotela Zlatan, predstavljena je nova turističko gastronomska ponuda grada, kreativnog naziva ‘KOPRIVnicA na tanjuru’.Nakon Podravkina muzeja prehrane, kratke voženje biciklima kraj najpoznatijih gradskih znamenitosti, koprivinog doručka u Smuteku te djelića prikaza Renesansnog festivala, novinari i gastro blogeri kušali su bogati sezonski jelovnik kuharice Nikoline Lončar iz hotela Zlatan.

Male tajne velikih majstora kuhinje

Usprkos burnoj povijesti, Koprivnica je grad koji je sačuvao velik dio svoje kulturno povijesne graditeljske baštine, a jedan od njih je i Muzej prehrane Podravka. Smješten je u adaptiranim zgradama nekadašnje Gradske klaonice, vrijednome i najstarijem primjeru industrijske arhitekture u Koprivnici, izgrađenom 1892. godine. Muzej je jedinstveni primjer prikaza industrijskoga proizvodnog procesa i jedan od malobrojnih primjera ‘muzeja tvrtke’ u Hrvatskoj. Etnografska zbirka oruđem, spravama, alatima i posuđem zorno prikazuje proizvodnju, transport, preradu, čuvanje i konzumiranje hrane u seoskoj sredini u prvoj polovici 20. stoljeća na području sjeverozapadne Hrvatske.
‘U zbirci se čuvaju i brojni recepti tradicijske kuhinje. Zbirka industrijske tehnologije daje povijesni pregled Podravkinih proizvoda na temelju odabranih primjeraka stare ambalaže i etiketa, a rekonstrukcija prve linije za proizvodnju dehidriranih juha iz 1958. godine obilježava odluku o proizvodnji juha kao presudan trenutak u povijesti Podravke, koji je potaknuo daljnji snažan razvoj tvrtke’, objasnila je prisutnima Nada Matijaško, voditeljica Muzeja prehrane Podravka.

Zdravi kutek na tržnici

Smutek – domaći kutek je spoj tradicionalnog i modernog kojem su osnova proizvodi iz koprivničkog kraja i certificiranih prodavača na gradskoj tržnici. Dobrodošlicu je poželjela Dubravka Horvat, članica Uprave Komunalac, koja je tom prigodom objasnila namjenu eko domaćeg kutka: ‘S obzirom na to da smo mi komunalno poduzeće, nalazite se u prostoru sačinjenom od recikliranog materijala. Na ovaj način pokušavamo osvijestiti građane i potrošače na ono što je važno, a to je da smanjimo otpad i vratimo što više stvari ponovo u upotrebu. Ovim načinom prilagodbe, s obzirom na ubrzani stil života, osmislili smo i zanimljivi jelovnik, između ostalog i smoothie od svježe koprive i zljevanku koje ćete danas kušati. Smutek – domaći kutek, nudi rješenje za zdravu okrepu svim ljubiteljima domaćih proizvoda direktno s naše tržnice.’

Galerija Mijo Kovačić – generator kulture

U Galeriji Mijo Kovačić dočekala nas je Vesna Peršić Kovač, viša kustosica i etnologinja u Muzeju grada Koprivnice, koja nas je uvela u opus posljednjeg živućeg velikana naivne umjetnosti. Mijo Kovačić je bio svjedokom tradicijskog načina života koji ovjekovječuje na svojim slikama. U galeriji je predstavljen stalni postav njegovih 40-ak umjetnina, od portreta krajolika do običaja života na selu. Rođen je 1935. godine u Gornjoj Šumi, a već u osnovnoj školi pokazivao je dar za slikanje. Obitelj mu nije bila u mogućnosti osigurati daljnje školovanje, pa nakon osnovne škole ostaje raditi s roditeljima na zemlji. Kao osamnaestogodišnjak, upoznaje tada već doajena naivne umjetnosti, Ivana Generalića, koji mu je poslužio kao ohrabrujući primjer. Do danas je izlagao na tristotinjak skupnih i stotinjak samostalnih izložbi diljem svijeta.
U galeriji su istaknute riječi koje je zapisao 1997. godine, uvjeren da još ni danas nije naslikao svoju najbolju sliku: ‘U mom opusu još nije naslikana najbolja slika. O njoj stalno mislim. Radim za dušu, da ostavim nešto obitelji, narodu, potomcima. Da se zna gdje sam bio, zašto sam živio. Najveća mi je želja vrijeme: htio bih završiti sve što sam započeo’.

Autentična manifestacija oživljene povijesti

Prijestolnica Podravine tijekom cijele godine priređuje zanimljiva i privlačna događanja, a najoriginalnija i najatraktivnija manifestacija zasigurno je Renesansni festival. ‘Koprivnica, jedan od najindustrijaliziranijih gradova, svoje ime zahvaljuje samonikloj jestivoj biljki – koprivi. Prema legendi iz vremena najezde Mongola 1242. godine, kada je ugarsko hrvatski kralj Bela IV. bježao pred tatarskom hordom prema moru, dok je hitao prema Kalniku stigao je do potoka Koprivnice, ali nije sjašio s konja i smočio noge, već ga je konj izbacio iz sedla u velike koprive, kojih je bilo i još uvijek je u izobilju. Ljutiti kralj nazvao je mjesto Koprivnicom, a stanovnike Koprivničancima i tako je ostalo do danas. Iz tog razloga, na koprivi se temelje mnogobrojni originalni suveniri i gastronomske delicije od koprive, a do izražaja dolaze najviše na najkompleksnijem i najbogatijem Renesansnom festivalu te Podravskim motivima na kojima se odvija i svojevrsna koprivijada’ istaknuo je Renato Labazan, direktor Turističke zajednice grada Koprivnica.
Okušali smo se u streličarstvu, isprobali sprave za mučenje, kušali koprivnjake (inačicu medenjaka), rakiju od koprive te preparativnu kozmetiku OPG-a Korošec od kozjeg mlijeka i koprive čije ćemo benefite tek otkriti.

KOPRIVnicA na tanjuru hotela Zlatan

Nekadašnji pansion Zlatan, 2009. godine preuzima Nikolina Lončar, nakon čega joj se pridružuju Jasminka i Manuela Sirovec. Tri mlade dame zajedničkim snagama, ubrzo su pansion pretvorile u hotel s tri zvjezdice koji danas ima 16 soba, fitness i saunu, a u restoranu održavaju različite obiteljske proslave te poslovne domjenke. Kapacitet restorana je 220 sjedećih mjesta, a osim standardnog jelovnika i à la carte jela, u ponudi imaju i catering, za koji kažu da je ujedno i najbolji u gradu.

Ovom je prilikom goste pozdravila Manuela Sirovec, voditeljica hotela Zlatan: ‘Zahvaljujem što ste odvojili vrijeme za dolazak u Koprivnicu i upoznavanje našeg grada kroz različite cjeline. Nadam se da vam se svidjelo sve što ste do sada vidjeli jer vam želimo pružiti zaokruženo iskustvo kroz mnogobrojne sezonalne gastro specijalitete koje imamo u našoj standardnoj, à la carte te catering ponudi. Naš je jelovnik temeljen na lokalnim namirnicama i domaćoj proizvodnji, na koju je Nikolina Lončar iznimno ponosna, jer sve što radimo, radimo s ljubavlju. Naš cilj je omogućiti gostima i putnicima namjernicima što kvalitetniju hranu, što je nadopuna uz udoban smještaj i atrakcije, čiji ste djelić i sami danas doživjeli. Jesenski jelovnik obogaćen je darovima prirode koje je niklo i dozrelo pod sunčevim zrakama našega kraja.’

Nikolina Lončar vrlo je kreativna u kuhinji, iako je bilo i teških dana, uloženi trud i odricanje na kraju su se isplatili. Nositeljica je titule državne prvakinje, a postigla je odlične rezultate i na svjetskim natjecanjima te donijela kući brojne medalje. ‘Kada je krenula na kulinarska natjecanja imala je samo 23 godine, ali je vrlo brzo ušla i u Hrvatsku kulinarsku reprezentaciju, čiju uniformu predano nosi. Zajedno s ostalima, zaslužna je za brončanu medalju na olimpijadi u Erfurtu te broncu u Walesu. S međunarodnog prvenstva u Sloveniji zajedno s kolegom Berislavom Lackovićem vratila se sa zlatom u kategoriji magic boxa. Zahvaljujući svim uspjesima, ponajviše tituli državne prvakinje, našla se i među europskom kulinarskom elitom u Ženevi. U planu joj je 2023. godine odlazak u Luksemburg kao član tima HKS-a nacionalne reprezentacije’ rekao je Damir Crleni, predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza, koji najbolje poznaje Nikolinin kuharski put.

‘Rođena sam i odrasla sam u Torčecu, a danas živim u Koprivničkom Ivancu i majka sam Mije i Petra. Za mene je kuhanje u hotelu Zlatan uvijek bio izazov i uopće ne pomišljam da odem raditi u neki razvikani restoran u Zagrebu ili na moru, što mi je i bilo ponuđeno. Ovdje sam zadovoljna i dokazujem da za kvalitetu restorana nije bitno gdje se on nalazi, nego kako se u njemu radi’ rekla je Lončar.

Nikolina Lončar uz koprivu je poslužila jesenske namirnice poput buče i kestena. Na jelovniku su se mogla naći brojna predjela – juha od koprive, mini hamburgeri s tijestom od koprive, rolada od koprive sa svježim sirom, šunkom i paprikom, trubice punjene humusom od slanutka i koprive, tikvice s roštilja s medom i čilijem, goveđi jezik, okruglice punjene sirom i koprivom.
Kao glavno jelo poslužene su okruglice s koprivom, domaće njoke, povrće sa žara, teletinu s umakom od šumskih gljiva, juhu od koprive, pohani lungić u parmezanu i češnjaku, puretinu u buči, puretinu tostiranu s parmezanom te krumpir sa špekom, lukom i gljivama.
Za desert su bile štrukle s tijestom od koprive punjene sirom, digani kolači s orasima i makom, kesten torta, torta s bučom i sirom, torta s koprivom, baklava od koprive, a za kraj je Nikolina poslužila i podravsku pitu od koprive. ‘Ovo je kruna ugostiteljstva i vjerujem da ćemo uspjeti u tome da s godinama kopriva postane prepoznatljiva robna marka ne samo Koprivnice, nego i županije’, rekao je Labazan.

Uz brojne novinare i gastro blogere, događaj su uveličali Darko Koren, župan Koprivničko križevačke županije; Ratimir Ljubić, zamjenik župana; Renato Labazan, direktor TZ grada Koprivnice; Kristina Sočev, pomoćnica direktora TZ Koprivničko-križevačke županije, Luka Košćak, enolog iz vinarije Kostanjevec i podravski načelnici.

P. R. / Foto: Nikola ZokoTagged: , , , , , , , , , , , , , , ,