Krv anđela: Distopijski roman o izumiranju pčela

Distopijski roman Johanne Sinisalo ‘Krv anđela’ objavljen u Nakladi Ljevak zbiva se u neposrednoj budućnosti obilježenoj masovnim izumiranjem pčela koje u većem dijelu svijeta uzrokuje agrikulturnu i ekološku katastrofu.

Roman prerađuje temu mita o Orfeju propitujući potrebu modernog čovjeka da se odbija suočiti sa svojom smrtnošću i da se izdigne iznad prirode, da se uspoređuje s anđelima – ali uz koju cijenu?

***

Pčelar Orvo očajan je zbog nedavne smrti sina Eera, ekološkog aktivista i borca za prava životinja. Kad ustanovi da su pčele napustile njegove dvije košnice, Orvo se pribojava da je epidemija izumiranja pčela zahvatila i Skandinaviju. Potom u potkrovlju stare staje otkriva nešto zastrašujuće i mistično: prolaz u paralelni svijet. Je li to halucinacija izazvana tugom za mrtvim sinom ili je to nešto vrlo stvarno i povezano s nestankom pčela? Nakon proučavanja i istraživanja saznaje da se u gotovo svakoj kulturi pčele opisuje kao polunatprirodne glasnike koji mogu prelaziti između svjetova i da ih se povezuje s uskrsnućem i zagrobnim životom. Orvo se počinje pitati može li ga portal koji povezuje dva svijeta ponovo ujediniti s mrtvim sinom i može li pobjeći iz svijeta kojem prijeti ekološki slom.

***

Johanna Sinisalo (rođena 1958.) finska je višestruko nagrađivana književnica te filmska i televizijska scenaristica. Za cjelokupan doprinos finskoj književnosti 2022. godine dodijeljena joj je medalja Pro Finlandia, priznanje koje finski predsjednik dodjeljuje umjetnicima i književnicima za njihov poseban doprinos finskoj kulturi. Uz devet romana autorica je kratkih priča i scenarija nagrađenih uglednim međunarodnim nagradama (James Tiptree 2004., Nebula 2008., Prix Escapades 2012., Grand Prix de l’Imaginaire 2017., Prometheus 2017.) i prevedena je na dvadeset jezika.

N. L. / Foto: Promo


Tagged: , , , , , , , , , , , ,