Ksenija Kušec: Novi roman Požar

Novi roman ‘Požar’ spisateljice Ksenije Kušec objavljen je u izdanju zagrebačke Galerije Kranjčar, u sklopu zanimljivog književnog projekta ‘Biblioteka <100’.

‘Ksenija Kušec je kao zrela autorica bogatog i raznovrsnog opusa, u svom novom romanu, koji po „škrtosti“ motiva te kratkoćom nalikuje noveli, otvorila kutiju uspomena kakve ima gotovo svatko: preljub. Uhvatiti se ukoštac s nečim tako često opisivanim zahtijeva veliku hrabrost. Već prve (jako pozitivne) reakcije čitatelja i čitateljica daju nam potvrdu da je postupila ispravno.

Kušec se pišući tekst nalik autofikciji zapravo na „brzinski“ i kirurški oštar način obračunala s nečim tako „običnim“ i svakodnevnim, kroz leću kamere jedne žene koja na omanjem skupu stranica uspijeva ubaciti i pojedinačno (pripovjedačica je nešto doživjela) te opće (zar to nije doživio svatko), na vatrometan, ali i jednostavan način, bez kićenih fraza, začudnih postupaka, redudantnu citatnost i bez bijega u esejistiku, postigavši krajnji cilj svakog pisca koji drži do sebe, a to je, dakako, dati svome djelu obilježje općeg.

Kušec je ispričala sve što je bilo potrebno, ne šireći priču u pokrajnje rukavce i bez suvišnih digresija, serviravši nam gotovo nemilosrdno iskreno nešto tako očevidno i očito (iluzija osobne slobode kroz iskorak ka zabranjenom), da nam brzi dovršetak čitanja nalikuje udarcu loptom u glavu. Nakon otrežnjenja, u glavi čitatelja se ukazuje vatromet osobnih sjećanja i tu se ispreda čvrsta poveznica s onim tko priča i onim tko čita. Kao da nam je najbolja prijateljica nešto povjerila, mi joj vjerujemo i stvaramo s njom neraskidivu intimnu vezu, ali mi je i doživljavamo kao nekoga tko je naglas rekao ono o čemu smo mi u samotnim noćima samo razmišljali.

Ona sama svoju željenu poetiku naziva gustom i koncentriranom. I u pravu je: pričajući ono što smo svi iskusili ili smo za tako nešto čuli, ona je vješto fenomenološki ispitala odnose unutar svijeta običnih stvari, potvrđujući da rasuto mnoštvo prevarenih (pojedinačno) ima iste ožiljke (univerzalno).

Ukratko, Požar Ksenije Kušec je briljantan mali roman. Kušec ne okoliša, ne kalkulira, ona samo piše ono što treba napisati i stoga joj je put do široke čitateljske publike gotovo sigurno ucrtan.’ (Osvrt urednice Ljiljane Pavline)

Ksenija Kušec, Elvira Kranjčar i Andrea Grgić na predstavljanju romana 'Požar' u Galeriji Kranjčar

Ksenija Kušec, Elvira Kranjčar i Andrea Grgić na predstavljanju romana ‘Požar’ u Galeriji Kranjčar

Roman ‘Požar’ prvi je u nizu izdanja u sklopu novog književnog projekta ‘Biblioteka <100’ koji su pokrenule Andrea Grgić, Ksenija Kušec i Elvira Kranjčar. Ideja je da sve knjige budu jednakog dizajna, osim naslova koji će se razlikovati po bojama, tako je naslov ‘Požara’ dizajniran u boji starog zlata. Uz romane, objavljivat će se još kratke priče i pjesničke zbirke, stoga iz Galerije Kranjčar možemo očekivati još zanimljivih književnih ostvarenja.

P.R. / Foto: Juraj Vuglač

Ksenija Kušec: Predstavljanje romana Nije moglo bolje

Tagged: , , , , , , , ,