Kuća: Najturobniji roman Ivice Ivaniševića

Promocija novog romana Ivice Ivaniševića ‘Kuća’ (VBZ) održat će se u ponedjeljak, 11. studenog (19 sati) u zagrebačkom klubu Vinyl. Na promociji, osim pisca, sudjeluju njegov kolega Ivica Prtenjača i urednica Vanja Kulaš.

‘Kuća’, i to onakva kakvom bi je nacrtalo dijete u nama: krov, prozori. Za prozorskim oknima pet različitih egzistencija, a sve do jedne otuđena i besciljna, naprasno prekinuta ili pri svom kraju. Policajac, slikar, dvije nespojive i zavađene kćeri ostale za preminulim gimnazijskim profesorom i jedan blago neurotični samotnjak, koji kao da iz svoje izolacije svijet razumije bolje od nas koji se po njemu krećemo. Vrata na crtežu nema, jer stanari su zarobljeni, uplašeni i u slijepom pipanju za nekim ili nečim spasonosnim… Hoće li pronaći što im treba?

‘Kuća’ je tonalitetom, bez sumnje, najturobniji roman Ivice Ivaniševića, prvi korak u tamu šarmantnog autora dobrih namjera, koji nas je navikao na mediteransku vedrinu i divan, topao humor. Urban, melankoličan, mjestimice trpak ovaj roman živ je i aktualan, jer doista, ne čini li nam se svima da nam nikad nije bilo gore? No, bez obzira na tešku tematiku, stvarnosnost, a mjestimice i filozofično razmatranje tabua, već s prvim retcima nekako znamo da smo u rukama Ivice Ivaniševića, prepoznajemo besprijekoran stil, gipkost rečenice i svježinu metafore. Ima u toj knjizi mraka, pa i latentne napetosti, ali taj je mrak topao, mek i pitom. ‘Kuća’ je priča o našoj ćoškastoj realnosti, o ljudima i osjećajima, a Ivanišević, i kad poželi pisati o bolesti, smrti i usamljenosti, ispisat će priču oblih kontura, gotovo bajku.

Ivica Ivanišević rođen je 1964. godine u Splitu. Sociologiju je diplomirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Bio je novinar i urednik u Nedjeljnoj Dalmaciji, Feral Tribuneu i Slobodnoj Dalmaciji, gdje je danas komentator. Objavio je sljedeće knjige: ‘Smoje – biografija’ (Vuković & Runjić, 2004.), ‘Sto mu jelenskih rogova’ (eseji o stripu, VBZ, 2004.), ‘Krovna udruga i druga drama’ (koautorstvo s Antom Tomićem, Fraktura, 2005.), ‘Split za početnike – abeceda grada’ (koautorstvo s Renatom Baretićem, Znanje, 2015.), ‘Ulaz za djecu i vojnike’ (kratke proze, Hena com, 2015.), ‘U sedlu je tijesno za dvoje’ (roman, Hena com, 2015.), ‘Otpusno pismo’ (epistolarni roman, koautorstvo s Marinom Vujčić, Hena com, 2016.), ‘Primavera’ (roman, Hena com, 2016.), ‘Knjiga žalbe’ (roman, V:B:Z:,2016.) i ‘Klanjam se’ (roman, Hena com, 2017.). Piše dramske tekstove te scenarije za film i televiziju.

L. K.


Tagged: , , , , , , , , , , ,