Kultni strip: 35 godina Dylana Doga u Hrvatskoj

Svega godinu dana nakon svog prvog, talijanskog izdanja 1986. godine, Dylan Dog se pojavio na našim prostorima i odmah stvorio publiku koja ga vjerno prati već 35 godina.U povodu obilježavanja ove obljetnice u Zagrebu je otvorena izložba ’35 godina Dylana Doga u Hrvatskoj’ u organizaciji Udruge Crtani romani šou i uz podršku Talijanskog instituta za kulturu gdje je izložba i postavljena. Bit će otvorena do 15. listopada, a posjetitelji će moći vidjeti odabrane ilustracije i vrijedna hrvatska izdanja.

U povodu otvorenja izložbe direktor Talijanskog instituta za kulturu, Gian Luca Borghese, izjavio je: ‘Strip je izvrstan medij za povezivanje kultura. Izložba je posebno zanimljiva jer su na mnogim crtežima zagrebačke znamenitosti poput popularne Džamije, Katedrale ili Ciboninog tornja’.

Autor izložbe, direktor Udruge Crtani romani šou i veliki stripofil, Slaven Gorički, za izložbu je odabrao najzanimljivije uvide u svijet stripovskog junaka Dylana Doga koji nije ostavio traga samo u stripovskom miljeu, već je postao i neizostavan dio pop kulturne baštine, horor ikona čije se ime prepoznaje i koristi u raznim medijima.

Poseban značaj otvorenju izložbe pridonio je dolazak Fabija Celonija, jednog od autora stripa, koji se s velikim zadovoljstvom odazvao pozivu Talijanskog instituta za kulturu da se vrati u Zagreb i svojim radovima obogati predstavljanje strip ikone. Celoni je priznati autor, dobitnik niza važnih nagrada, koji je dosad priredio više od 30 izložbi, a hrvatskoj je strip publici najpoznatiji kao crtač Dylana Doga i autor naslovnica Brada Barrona. ‘Mislim da je Dylan Dog privlačan, jer nije superjunak kao većina likova u stripu. On je običan čovjek sa svim svojim slabostima koji uspijeva učiniti nevjerojatne stvari’, izjavio je Fabio Celoni.

T. M.


Tagged: , , , , , , , , , , ,