Kutak nobelovca Ive Andrića

Pri Hrvatskom kulturnom društvu Napredak u Zagrebu (Bogovićeva 1) otvoren je Kutak nobelovca Ive Andrića.
Ivo Andrić-poslaničko mjesto  u skupštini
Na svečanom otvaranju sudjelovali su proučavatelji i štovatelji Andrićeva djela, veleposlanici zemalja u kojima je on živio i radio. Voditeljica Kutka, književnica Julijana Matanović predstavila je program i planirane aktivnosti što uključuje rad na prikupljanju građe, organiziranje predavanja i simpozija te obilježavanja pojedinih obljetnica, kao i predstavljanje hrvatskih pripovjedača čija se poetika naslanja na Andrićevo pismo.

U tom prostoru bit će otvorena i biblioteka sa svim naslovima koje su do sada uspjeli prikupiti s naglaskom na prva i rijetka izdanja.

Jadranka Brnčić predstavila je ‘Zbornik radova o Ivi Andriću’ objavljen prije deset godina u povodu 30. obljetnice njegove smrti. Akademik Krešimir Nemec podsjetio je na kontroverze koje su pratile život i rad nobelovca. Prigodan govor održao je predsjednik HKD Napredak Franjo Topić, bibliofil Franjo Marić predstavio je dva zanimljiva izdanja Andrićevih knjiga, a Miroslava Vučić promovirala je ‘Izabrana djela’ u izdanju Školske knjige.

Odbijte ono što o meni pišu moji kritičari, što ostane – to sam ja.
Ivo Andrić

M. T.

Tagged: , , , , , , , , , , , ,