Larí Marí: Armati je roman za ljude koji su na prekretnici života

Promocija novog romana ‘Armati’ književnog dvojca Larí Marí održana je u prostoru knjižare Megastore. Riječ je o novom romanu u ciklusu Proza koja liječi, u kojem su ranije objavljeni uspješni romani ‘Bez ljubavi i mržnje’ i ‘Zlatni mjesec’.

Na promociji su sudjelovale autorice Marieta Kola i Larissa Kunić, blogerica i strastvena čitateljica Alis Marić te urednica knjige Aleksandra Stella Škec. Događaj je popraćen i glazbenim trenucima dua The Blondes, a privukao je mnoštvo posjetitelja i osoba iz književne i kazališne scene poput glumice Nine Violić i spisateljice Sanje Pilić.

“’Armati’ je roman višeg misaonog nivoa. Duhovna priča prepuna metafora, divnih pjesama i magičnih ulomaka. Svaka rečenica odjevena je u ruho zadivljujućeg rječnika, a sama priča je toliko zanimljiva da se roman čita u dahu“, tim je riječima poznata blogerica Alis Marić uvodno najavila ovaj roman čija se radnja odvija između Primorja i romantične Venecije. Upravo je njoj pripala titula „ambasadorice“ romana, jer je književni dvojac Larí Marí pratila od samog njihova početka.

Iako je oduševljena i prethodnim romanima, od kojih je jedan nagrađen i prestižnom nagradom Kiklop, Alis je istaknula da joj je ovaj roman ipak najdraži. Riječ je o romanu koji govori o procesu pronalaska životnog poziva koji se krije u svakom čovjeku, ali ga ljudi u svojim užurbanim životima često ne uočavaju. Priča je to o otkrivanju životnoga puta mladog Iana Artaniana koja poručuje da za to nikad nije kasno. Dječak Ian na početku romana ostaje bez roditelja, bake i djedova. Kako bi iskupio grijehe svojih najmilijih i shvatio zašto je baš on jedini preživio, godinama kasnije kreće u potragu za svojim životnim pozivom. 

„Sretna sam da sam svoj životni poziv prepoznala prije pet godina, kad sam ostala bez posla, nakon dvadeset i dvije godine rada u velikim tvrtkama, na odgovornim pozicijama. Tada sam sanjala o životnom pozivu i propitkivala se kako je to kad radiš ono što voliš, ono u čemu imaš srce i kad ti ništa nije teško“, rekla je Alis.

Autorice su otkrile da su ugodno iznenađene pozitivnim komentarima čitatelja, što im daje inspiraciju za daljnji rad. Objasnile su i otkrile značenja neobičnih imena u svojim romanima.

„Naši romani obiluju neobičnim imenima likova, no ona, naravno, nisu nadjenuta slučajno. Primjerice teta Erda, s kojom Ian živi, u prijevodu znači zemlja. Ona ga je jedina prihvatila nakon smrti njegovih najbližih. Ona je Artanianova zemlja koja ga hrani, podržava i brine se o njemu.“

Objasnile su i koje je pravo značenja imena Armati.

„Kada bismo preveli riječ Armati, na talijanskom jeziku ona bi značila “naoružani”. To znači da su svi naši likovi naoružani ljubavlju i strpljenjem. U našim romanima nema politike i rata, nego druge vrste naoružanja – uvijek ima puno ljubavi, duhovnosti, strpljenja, duboke psihoanalize, filozofije…“

Roman se dotiče i brojnih drugih životnih pitanja, progovara o prijateljstvu, ljubavnim odnosima, biranju partnera, međuljudskim odnosima, a naglašava potrebu za prihvaćanjem različitosti. Upravo te karakteristike omogućavaju svakom čitatelju da u rečenicama ovog književnog djela pronađu nešto za sebe.

Autorice naglašavaju da je to roman za sve generacije; za ljude koji se nalaze na prekretnici života, za one nezadovoljne svojim poslom, fakultetom koji studiraju, stilom života koji vode i koji ih ne ispunjava.

“Upravo u trenutku kada ispoljimo svoje najdublje talente, postajemo istinski sretni”, ističu autorice s osmijehom na licu jer su one svakako pronašle svoj životni poziv i sada uživaju u plodovima svog truda i rada.

Kako poslije svakog ugodnog druženja dođe i „šećer na kraju“, tako je u ovom slučaju stigla prava slastičarska poslastica – raskošna torta na dva kata s naslovnicom romana ‘Armati’. Autorice su, po običaju, potpisivale knjige i razgovarale s posjetiteljima jer je svatko imao želju podijeliti nekoliko ohrabrujućih i toplih riječi.

L. A.


Larí Marí: Armati – novi roman inspiriran istinitim pričama
 

Larí Marí: Roman Armati – treći nastavak Proze koja liječi
 

Larí Marí i Zlatni Mjesec u Noći knjige
Tagged: , , , , , , , , ,