Murter: Latinsko idro oldtimera

Na kontinentu u Hrvatskoj ljudi se natječu sa oldtimer automobilima, motociklima i motociklima s prikolicom. Na Murteru to tradicionalno rade gajetama, leutima i kaićima.murterOvogodišnja 19. regata Latinsko idro održana je prošle nedjelje u širem području murterskog akvatorija. Taj lijepi običaj začet je još 1998. na znanstvenom skupu u Murteru o 700. godišnjici postojanja mjesta. Dr. sci. Vladimir Skračić, veliki poznavatelj Kornata ili Kurnata (po domaći) nije pisao samo knjige, on je bio i inicijator odlaska jedrima u taj prelijepi nacionalni park. Krenulo je te godine sedam brodova: Zvonimir Skračić na gajeti Šimica, Nikola Turčinov s gajetom Trtuša, Marko Juraga u svom kaiću i još četiri broda koja su bila kompletirana jarbolima, veslima, pajolama i timunima iz više murterskih konoba – kaže mi Željko Jerat, sadašnji predsjednik udruge Latinsko idro.

Njihovim putem su krenuli pet godina kasnije i u susjednom selu Betini. Oni su svoju regatu nazvali ‘Za dušu i tilo’, jedri se za Veliku Gospu. Iz godine u godinu su im se redom pridruživali Zlarinjani, Pašmanci, Prvićani, Jezerani sa svojom Lantinom i najmlađi u tom redoslijedu Krapnjani. Vrijedna Udruga i Šime Ježina, direktor TZ Murter Kornati, već su uigrana ekipa. Manifestacija traje praktički cijeli rujan (kad se mjesto malo isprazni od turista) počevši od Male Gospe, kada su održane tri veslačke regate: mala, ženska i muška pa sve do Dana sv. Mihovila proteklog četvrtka, kad je završno održana regata Gundula. Inače, oko Gundula/Gondola zanimljiv je doprinos Komižana koji su ove godine kao udruga Palagruzona prezentirali radionice tradicionalne brodogradnje ‘Komiška gundula’. Tu se na rivi demonstrirao i tradicionalni lov mrežom potegačom – migavicom. Također, i pravljenje boje od mrte, koja je služila za ojačanje mreža. Te prezentacije su vodili Vladimir Skračić i suradnici. I sam sam se provozao, nakon tridesetak godina, jednim takvim krhkim čamcem koji nije potonuo ni nakon 15 minuta usprkos mojih 120 kila.

murter-start-regateNo, vratimo se regati. Ove godine tu su bile 63 posade u kategorijama leuta, gajeta i kaića. Najviše ih je startalo prije četiri-pet godina, čak 77. Pobjednik ovogodišnje regate je Leut Jaruh s kormilarom Jadranom Jeratom na kojemu je privagu davao i Siniša Hajdaš Dončić. Ta ekipa je poslije neumorno, do sitnih sati, slavila u konobi Boba. U ostalim kategorijama to je izgledalo ovako: prvo mjesto među gajetama odnio je brod ‘Sirotica’ s kormilarom Damirom Čorkalom. U grupi kaića pobijedio je kaić ‘Marija’ s kormilarkom Anom Jerat, a u grupi kaića bez motora ‘Marinka’ s kormilarom Dujom Fržopom. Ovdje sam naveo rezultate iako oni nisu najvažniji u ovoj utrci oldtimer brodova. Važno je vidjeti sliku starta brodova kada je gotovo ‘cilo misto’ bilo na Hramini i ispraćalo svoje regataše, a desetak manjih i većih (na jednom sam bio ja, m.b. Račić) pratilo je regatu čas ubrzavajući, a zatim plutajući na ove godine mirnom moru koje se kupalo u odsjaju i bljesku kasnorujanskog dana. Trebate to vidjeti i doživjeti. Sljedeća, 20. po redu, također je po ustaljenom terminu krajem rujna – dođite!

Završetak je regate bio početak velikog pučkog slavlja na centralnom dijelu Rudine, a odlični domaćini su se pobrinuli da i natjecatelji i turisti budu nahranjeni i napijeni. Tradicionalnom gulašu s paštom Murterina pridružili su se Komižani s brudetom od ugora. Ovdje već godinama dolaze mnogi murterski pomorski prijatelji, a među njima su i udruga Cronaves iz Splita sa svojim čelnikom Sašom Lukićem. Jedrio je i glumac Slavko Juraga, naravno Murterini rođenjem te mnoga druga znana i neznana imena. Moja je želja da na 20. regati budem u posadi i vjerujem da ću to ostvariti. Vrijedni Idraši i Turistička zajednica žele uz pomoć Županije šibensko-kninske 2018. godine organizirati jednotjedni međunarodni festival Veslima i jedrima kroz Kornate. Tu bi bila uključena i Zadarska županija kojoj, također dijelom, pripadaju Kornati. Ali krenimo redom, dođite dogodine na 20. Latinsko idro u Murteru, siguran sam da nećete požaliti.

murter-srebrno-moreMurter je kroz tri dana vikenda bio pun gostiju i po riječima Šime Ježine ova regata apsolutno produžuje sezonu te ima punu turističku svrhu. Teško je bilo tih večeri pronaći slobodno mjesto u još uvijek otvorenih desetak konoba i restorana. Ali o tome više u članku o murterskoj gastronomiji koji uskoro slijedi.

Vjekoslav Madunić / Foto: Zvonimir Ilijić


latinsko-idro-murter
19. Latinsko idro na Murteru
Tagged: , , , , , , , , ,