Laura Freudenthaler: Priča o duhovima

U izdanju Naklade Ljevak objavljena je ‘Priča o duhovima’, roman austrijske autorice mlađe generacije Laure Freudenthaler.‘Priča o duhovima’ studija je o raspadu braka, nepremostivim daljinama i sumnjama koje dodatno ruiniraju već posrnulu bračnu zajednicu. U središtu razvaline nalazi se sredovječna nastavnica klavira Anne i njezin duhom odsutan suprug Thomas, organizator filmskih festivala. Priča je ispričana gotovo u cijelosti s njezina stajališta intuicije koja predosjeća da je Thomas prekršio davno dano obećanje vjernosti i predanosti. U tom trenutku otvara se nova dimenzija stvarnosti, iluzorna inačica, u kojoj Anne zamišlja pa onda i primjećuje prisutnost njegove ljubavnice u njihovu stanu, kako nastanjuje i koristi prostor koji Anne smatra svojim. Nakon posla Thomas tiho ulazi i zatvara se u svoju sobu, bez pozdrava ili potvrde da je primijetio Anneinu prisutnost. Ta fizička odvojenost i zatvaranje vrata simbol su odnosa u kojem partneri žive odvojenim životima. Oni samo nastanjuju isti prostor, ne dijele ga.

Laura Freudenthaler višestruko je nagrađivana austrijska književnica mlađe generacije. Rođena je 1984. u Salzburgu. Živi u Beču. Prvu zbirku pripovijedaka ‘Der Schädel von Madeleine’ (Madeleineina lubanja) objavljuje 2014. Tri godine poslije, 2017. slijedi roman ‘Die Königin schweigt’ (Kraljica šuti), za koji na Festivalu du premier Roman 2018. u Chambéryju dobiva Nagradu za najbolji debitantski roman na njemačkom jeziku. Njezin drugi roman ‘Geistergeschichte’ (Priča o duhovima), objavljen u veljači 2019., nagrađen je iste godine Nagradom Europske unije za književnost.

Kritika intenzivnu atmosferu njezinih romana uspoređuje s ‘psihotopografijama Ingeborg Bachmani i filmovima Nouvelle Vague’ (Neue Züricher Zeitung), ističući snažnu slikovitost njezine proze koja ‘površine umije opisivati tako da ono što leži ispod njih počinje vrebati i ključati’ (Literatur und Kritik).

N. L.


Tagged: , , , , , ,