Laureati 45. Varaždinskih baroknih večeri

Na prigodnoj svečanosti u varaždinskoj Gradskoj vijećnici proglašeni su laureati 45. Varaždinskih baroknih večeri.
45. Varaždinske barokne večeriFestivalski žiri koji je ove godine djelovao u sastavu Nataša Maričić, Dada Ruža i Predrag Šantek jednoglasno je odlučio kako se nagrada Ivan Lukačić za muzikološki rad dodijeljuje Katarini Livljanić i ansamblu Dialogos za glazbeno scensku obradu i izvedbu ‘Judite’, biblijske pripovijesti iz renesansne Hrvatske prema tekstu Marka Marulića.

Vokalni ansambl Da Caelis dobitnik je nagrade Ivan Lukačić za najviši umjetnički domet ansambla, a čembalist Pierre Hantai ovogodišnji je laureat nagrade Jurica Murai za najbolju interpretaciju za svoj koncert pod svijećama. ‘Žiri je zaista imao težak posao ove godine s obzirom da su izvodilački standardi bili izrazito visoki, a odluku smo donijeli jednoglasno nakon kraće rasprave’, naglasila je predsjednica žirija Nataša Maričić. Zahvaljujući partnerstvu Festivala s Francuskom u Varaždinu su gostovali vrhunski francuski glazbenici, pa ravnatelj VBV-a Davor Bobić ističe: ‘Imali smo festival velikih razmjera i ove godine unatrag devet godina najduže je trajao, a pratio ga je bogati popratni program. Francuska kao zemlja partner zaista je idealna kombinacija, rekao bih savršenstvo baroka i povijesnih vrednota. Mislim da ovaj izbor nagrada dokazuje da je žiri imao težak posao i mislim da su nagrade dobili vrhunski glazbenici koji čine vrh izvedbene umjetnosti u baroku. Zahvaljujem svima posebice sponzorima koje je danas teško dobiti, a oni prepoznaju vrijednost našeg kulturnog naslijeđa i podupiranjem Varaždinskih baroknih večeri podupiru i širenje nacionalne kulturne svijesti. Vjerujem da će ovaj festival i dalje potvrđivati svoju uspješnost i rekao bih i nacionalni ponos kojeg mi Varaždinci imamo’.

Organizatorima Festivala i laureatima, kojima će nagrade biti uručene ovih dana u Parizu, čestitao je i zamjenik varaždinskog gradonačelnika Vjeran Radelić, a prigodnoj svečanosti nazočili su i članovi Festivalskog vijeća Višnja Mažuran i Janko Pavetić. Predstavljen je tom prigodom nosač zvuka ‘Jan Krstitelj Vanhal’ nastao u produkciji Udruge Aulos, o kojem je govorila prof. Dada Ruža. Nakon proglašenja laureata, u varaždinskoj Katedrali održan je koncert nagrađenih učenika varaždinske Glazbene škole s Varaždinskim komornim orkestrom. Iduće godine zemlja partner Varaždinskih baroknih večeri bit će Španjolska, a 46. izdanje Varaždinskih baroknih večeri održat će se od 23. rujna do 5. listopada.

VBV


Varaždin-Večer Vivaldijevih sonata
Večer Vivaldijevih sonata

Varaždin-Glazba s dvora Louisa XIV
Glazba s dvora Louisa XIV.
Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,