Leon Lučev: Čitanje poezije uz glazbu

Novi singl glazbenog projekta Million – ‘Samo zvijezde’ rađen je u formi koja nije uobičajena; radi se o čitanju poezije uz glazbu što ne čujemo često.Ovdje se radi o ‘organskom’ spoju recitacije i pjevane pjesme, u kojoj je izvrsna izvedba glumca Leona Lučeva stopljena s glazbom i drugim vokalima u međuigri riječi.

Slavko Remenarić, autor projekta Million, kaže o pjesmi i njezinu nastanku: ‘Napisao sam glazbu posebnog ugođaja koja me vodila do teksta o Tuzi beskraja koja nas je zavela. Kada gledam emisije o svemiru i beskonačnosti, zapravo me to čini tužnim i sve ovozemaljske stvari se čine beznačajnim. Tekst se radi i o ljudima koji se međusobno udaljavaju kao što se, zbog širenja svemira i zvijezde udaljavaju jedna od druge, u nepovratnoj entropiji. Nakon što je Zvonimir Dusper Dus producirao pjesmu eterične atmosfere, pala mu je na pamet ideja da povrh svega stavimo još i recitaciju, što me zaista oduševilo. Dugo smo razmišljali tko bi to izveo, u varijanti od spikera pa do glumaca. Konačno smo odlučili pitati našeg velikog glumca Leona Lučeva. Njemu se svidjela ideja i pjesma i recitaciju je izveo s vrhunskim osjećajem.’

Spot su režirali i montirali supružnici Remenarić. Dio spota je sniman u galeriji šibenskog kluba Azimut, a dio u Samoboru u Old Nick’s pubu. Na pjesmi sudjeluju – Leon Lučev kao recitator, Sanja Malek i Slavko Remenarić kao vokali i Dalibor Marinković na bubnjevima. Remenarić svira i sve ostale instrumente.

‘Ponosan sam na ovu pjesmu. Ona je hrabar eksperiment kakvih nedostaje u našoj glazbenoj produkciji. Teško je ocijeniti komercijalni potencijal pjesme, jer se ne radi o pop ili rock, ambient, jazz ili narativnom formatu. Ili se možda radi o svemu tome zajedno’, rekao je Slavko Remenarić.

M. R. / Foto: Menart


Tagged: , , , , , , , , ,