24. SFF: Leon Lučev u srpskom filmu Teret

Peti dan 24. Sarajevo Film Festivala obilježile su premijere filmova ‘Teret’ i ‘Kradljivci golubova’.Film ‘Teret’, srpskog redatelja Ognjena Glavonića, prati glavnog lika koji radi kao vozač kamiona tijekom NATO bombardiranja Srbije 1993. Dobivši zadatak prevesti tajni teret s Kosova u Srbiju, vozi kroz ratom razorenu Srbiju i ne postavlja nikakva pitanja, samo promatra, znajući da će se morati suočiti s posljedicama svojih djela po povratku kući. Glavnu ulogu filma tumači Leon Lučev.

Film ‘Kradljivci’ golubova redatelja Osmana Naila Dogena donosi priču šesnaestogodišnjeg Mahmuta koji provodi dane hraneći golubove, a novac zarađuje tako što krade od drugih ljudi. Životni san mu je da postane vlasnik najboljeg goluba. Jednoga dana, jedan od njegovih golubova bježi. Nakon što ga pronađe kako se gnijezdi na krovu jedne kuće, Mahmut upoznaje Ismaila koji tu živi i taj susret mijenja njihove živote.

Na platnu Open air kina gledatelji su imali priliku pogledati francuski film ‘Dogman’ redatelja Mattea Garronea, a festivalsku publiku pozdravili su i glavni glumci filma Marcello Fonte, dobitnik Zlatne palme za najboljeg glumca u Cannesu za ulogu u ovom filmu i Eduardo Pesce. Radnja filma smještena je u predgrađu stiješnjenom između velikog grada i divljine gdje vlada zakon jačeg. Sitan i blag muškarac, Marcello provodi vrijeme u predgrađu, pokušavajući se uklopiti u mentalitet sredine.

J. G. / Foto: Press SFF


Tagged: , , , , , , , ,