Slovenski Rudar pobjednik 8. Tuzla film festivala

U Narodnom pozorištu u Tuzli održana je svečana dodjela nagrada 8. Tuzla film festivala (TFF), festivala južnoslavenskog filma.Glavna nagrada Vila, za najbolji dugometražni film, pripala je slovenskoj redateljici Hanni Slak za ‘Rudar’, a nagradu je preuzela zagrebačka glumica Marina Redžepović (djetinjstvo je provela u Tuzli) koja tumači glavnu žensku ulogu. Film se temelji na istinitoj priči i romanu ‘Nihče’ inženjera rudarstva Mehmedalije Alića, koji je u slovenskom rudniku kod Velenja otkrio Hudu jamu (Barbarin rov) u kojoj je zakopano oko 4000 vojnika i civila iz Drugog svjetskog rata, vraćenih u Jugoslaviju s austrijske granice (1945.). Film povlači paralelu stradanja i žrtava s obzirom na to da je rudar, u filmu nazvan Alija (Leon Lučev) porijeklom iz okolice Srebrenice, gdje mu je u prošlom ratu pobijena najbliža obitelj (1995.).

Najboljim kratkim igranim filmom proglašen je ‘Posljednji bunar’ hrvatskog redatelja Filipa Filkovića, a nagrada za animirani film otišla je također u Hrvatsku, redatelju Miranu Miošiću za film ‘Bijela vrana’. Dokumentarni film ‘Lica Lafore’, banjalučkog redatelja Denisa Bojića, osvojio je pripadajuću Vilu TFF-a, a grčki mu kolega Aristeidis Deligiannidis sa svojim ostvarenjem ‘The Box’ pobijedio je u kategoriji Future generation short films.

Posebnu nagradu za produkciju osvojio je srpski film ‘Južni vetar’ Miloša Avramovića, koji je i otvorio 8. TFF. Najbolji scenarij proglašen je onim filma ‘Meso’ banjalučkih autora Saše Hajdukovića i Nikole Pejakovića, a za poseban doprinos razvoju južnoslavenske kinematografije nagrađen je beogradski glumac Nikola Kojo.

Nakon dodjele priznanja prikazana su prva dva nastavka iz nove sezone TV serije Dalibora Matanića ‘Novine’. Završni party održan je u klubu Palma na kojem je svirao band Show program, čiji je frontman Boris Balta, alfa i omega Tuzla film festivala.

Mustafa Topčagić / Foto: TFF


Tagged: , , , , , , , , , ,