Lerotićevo Sigurno mjesto nominirano za nagradu Goya

Višestruko nagrađivani film redatelja Jurja Lerotića ‘Sigurno mjesto’ nominiran je za 38. nagradu Goya, Španjolske akademije filmske umjetnosti i znanosti, u kategoriji Najbolji europski film.

Svečanost proglašenja pobjednika održat će se u Valladolidu 10. veljače 2024. godine. Nagrada Goya smatra se španjolskim ekvivalentom američkog Oscara. Dodjeljuje se od 1987., a od 1992. godine uvedena je i u kategoriji Najbolji europski film.

Osim ‘Sigurnog mjesta’, u kategoriji Najbolji europski film za nagradu Goya, nominirano je još samo četiri naslova: ‘Aftersun’ (Charlotte Wells), ‘Anatomija pada’ (Justine Triet), ‘Osam planina’ (Felix van Groeningen) i ‘Zakon zbornice’ (İlker Çatak).

Film je svoj put započeo svjetskom premijerom na festivalu u Locarnu prošle godine, gdje je osvojio čak tri nagrade (najbolja režija, glumac i debitantski film), a regionalnu je imao na Sarajevo Film Festivalu, gdje je osvojio četiri nagrade (od kojih čak dva Srca Sarajeva: za najbolji film i najbolju mušku ulogu). Na domaćem terenu ovjenčao se, između ostalog, i Zlatnim arenama na Pulskom filmskom festivalu (za režiju Jurju Lerotiću, za najboljeg glavnog glumca Goranu Markoviću i za fotografiju Marku Brdaru) te nacionalnom godišnjom nagradom Vladimir Nazor za najbolje ostvarenje u području filmske umjetnosti (Juraj Lerotić). Bio je i prošlogodišnji hrvatski kandidat za Oscara. Dosad je prikazan na više od 70 festivala, a ukupno broji čak 53 nagrade i priznanja.

‘Sigurno mjesto’ nominirano je i za Europsku filmsku nagradu u kategoriji Europsko otkriće (European Discovery).

‘Sigurno mjesto’ je priča o nemoći pacijenta, obitelji i čitavog zdravstvenog sustava pred razornom snagom duševne bolesti, ali i s upornom, nepokolebivom silom bezuvjetne ljubavi. Radnja filma temelji se na osobnom iskustvu redatelja i scenarista Jurja Lerotića, koji u filmu igra i glavnu ulogu. Osim njega, glavne uloge u filmu nose Snježana Sinovčić Šiškov i Goran Marković.

Film je realiziran u produkciji kuće Pipser, producentica filma je Miljenka Čogelja, dok su hrvatski koproducenti Zelena zraka (Saša Ban i Nevenka Sablić), a pridruženi producent slovenska produkcija December (Vlado Bulajić i Lija Pogačnik). Hrvatskog kandidata (Sigurno mjesto) za nagradu Goya izabralo je Hrvatsko društvo filmskih djelatnika.

HAVC


Tagged: , , , , , , , , ,