Ljevak: Okusi povijesti Maxa Millera

Većina nas može okusiti povijest u vlastitoj kuhinji slijedeći obiteljske recepte koji se prenose s generacije na generaciju. Ali što s jelima koja nisu sačuvana, nego su izgubljena u vremenu?

Max Miller, voditelj omiljene YouTube™ serije Tasting History with Max Miller, vraća se tisućljećima u prošlost kako bi istražio jela koja su bila zaboravljena. Od ljekovitih napitaka iz antičke Grčke do mesnih tortica u kojima su za vrijeme carstva velikoga kana u Kini uživali potomci Džingis-kana, Miller nanovo otkriva niz primamljivih recepata koje danas ne biste mogli naručiti u restoranu. Ostajući vjeran izvornim tekstovima, svaki je recept temeljito istražen, prilagođen za moderne kuhinje i ispripovijedan na zadivljujući način.

Razigrana i poučna, ova knjiga pokazuje kako kuharica može biti vrelo tradicija, mitologija, političkih previranja i društvenih promjena. Prema Milleru, najbolji način da iskusimo povijest nije šetnja muzejima ili listanje udžbenika jer pripremajući Ruansku patku sjedamo za stol Luja XV.

Okusi povijesti predstavljaju bogato istraživanje o tome kako su se okusi razvijali kroz uspone i padove carstava. Svaki prikaz svjedoči Millerovu čvrstom uvjerenju da hrana posjeduje moć zbližiti čovječanstvo.

Mnoge scene iz romana Jane Austen događaju se tijekom doručka jer se u to vrijeme smatralo da se na temelju toga kakav doručak netko ima može izvući puno zaključaka o društvenom statusu te osobe. Smatra se da su poznata peciva Sally Lunn bila jedan od omiljenih odabira slavne engleske spisateljice, a više o receptu i povijesnim zanimljivostima vezanim uz engleski doručak saznajte u videu.

Ledeni deserti postoje tisućama godina. Grci i Rimljani zaslađivali su planinski snijeg medom i vinom, a u vrijeme dinastije Tang (od 618. do 906.) u Kini se fermentirano mlijeko zagrijano kamforom hladilo i prelijevalo preko leda. Do 11. stoljeća Perzijanci su već pripremali šarbat, koji je Sir Thomas Herbert poslije, nakon svojih putovanja 20-ih godina 17. stoljeća, nazvao šerbet. U SAD-u je šerbet zamrznuti voćni desert, sličan sorbetu. Kako napraviti slavni sladoled od parmezana, pogledajte u videu.

Knjiga je objavljena u izdanju Naklade Ljevak, u prijevodu Marijane Mikašinović Jambrović.

P.R. / Foto: Promo


Naklada Ljevak: Uvod u neuroznanost svijesti


Tagged: , , , , , , , ,