U zagrebačkom restoranu Vinodol, Vinske zvijezde proslavile su 11. rođendan uz prvo ovogodišnje (tradicionalno) ocjenjivanje vina prigodne tematike uz Valentinovo – Ljubavna vina.
Što su ljubavna vina? Prema nekim svjetskim istraživanjima u opise ljubavnih vina s afrodizijačkim svojstvima, najčešće se spominju dvije kategorije – moćna crna vina i pjenušava vina. Crna/crvena su opisana kao jaka, opojna, zavodljiva vina, većinom odležana, zavodljivih aroma, začinskih nota vanilije i karamele.
Uz takva vina najviše vole biti zavođene žene. Pjenušava vina, posebice šampanjci privlače muškarce. Mjehurići, note brioša, maslaca, ugodna svježina, ali i tercijarne note odležanih pjenušavih vina, karakteristike su vina uz koja žele biti zavedeni muškarci.
Vinari su bili pozvani na sudjelovanje s vinima ovih dviju kategorija. Na ocjenjivanje su pristigla 22 uzorka, apsolutni šampion je Cuvée Jakob 2011, s 95 bodova, kao i pobjednik kategorije crnih vina. Slijede ga Enigma Petrač 2019 s 93 boda, a treće mjesto dijele tri vina s 92 boda: Syrah 2018 Grabovac, L’amour Matković 2020 i Bela Voda Tikveš 2021. U kategoriji pjenušavih pobijedilo je slovensko vino vinarije Ščurek – Zero brut s 93 boda. Na drugom je mjestu Evita Premium Cattunar (92), a na trećem Terra Falconis Extra brut (91). Opisi ovih i ostalih vina te sve ocjene i preporuke moći će se pročitati u novom broju digitalnog časopisa Vinske zvijezde koji izlazi 1. ožujka.
U komisiji je bilo pet članova: od najmlađih, Nikoline Koloper, apsolventice Vinarstva i vinogradarstva Agronomskog fakulteta u Zagrebu i Andreje Pančur, vinske blogerice s vinskom edukacijom (HSK1) do renomiranih ocjenjivača i certificiranih degustatora Ana Marije Jagatić Korenika s Agronomskog fakulteta u Zagrebu i Dare Špenka, slovenskoga sommeliera i vinskog viteza. Predsjednik komisije bio je enolog Saša Zec, a vina je posluživao iskusni Vinodolov konobar i sommelier Damir Tomić.
Nakon ocjenjivanja, restoran Vinodol ponudio je odličan ručak, s posebno osmišljenim jelovnikom u kojemu su bili – za predjelo cikla s kremom od kestena uz gorušicu, čips od kokosa, gel od nara i prah pečene masline; za glavno jelo – teleći kotlet s koricom od svježeg sira i oraha uz kovrčavi paljeni kelj i kremu od cvjetače, a desert je bila pita od limuna.
Z. R. / Foto: Julio Frangen