‘Zadar u čaši’ naziv je radionice koja se održava u zagrebačkom diWine Clubu tijekom veljače, a koja se održava uz podršku Turističke zajednice Zadarske županije i sedam zadarskih vinarija.
Cilj radionica je zagrebačkim ljubiteljima vina približiti Zadarsku regiju kao sve značajniju eno-gastro destinaciju, a najbolja vijest je da cijena radionice iznosi svega 19 eura po polazniku.
Ova radionica specijalno je izdanje ‘Male škole vina’ – projekta sustavne edukacije vinskih početnika, kojeg je pokrenula vinska promotorica Irena Lučić – s ciljem širenja vinske kulture i bontona. Projekt je započeo lani u studenom prošle godine i trajat će sve do lipnja, a tijekom čitavog razdoblja vinoljupcima će nuditi vinske radionice po promotivnim cijenama. Vinsku edukaciju do sada je pohodilo više od 180 polaznika, a na radionicama se traži mjesto više.
Radionice kojima se promovira zadarska regija ujedno su i najava Zadar Wine Festivala, najznačajnijeg vinskog događaja Dalmacije, koji je na rasporedu 21. i 22. veljače. Sudionici edukacije imaju priliku kušati vina sedam reprezentativnih zadarskih vinarija: Fiolić, Vinketa, Jokić, Velebna, Bora, Kotari i Kraljevski vinogradi, među čijim vinima će se naći i brojne autohtone sorte. Ovo je prilika i za kušanje premium maslinovih ulja Kotari, čije nove etikete potpisuje renomirani dizajner Vanja Cuculić.
Zadarska vinska regija obuhvaća vinogorja Zadar-Biograd i Benkovac-Stankovci s ukupno 1280 hektara vinograda. Područje obilježava iznimna kombinacija mediteranske klime, utjecaja rijeka Zrmanje i Krke te planine Velebit, koja donosi noćno hlađenje i time pomaže u očuvanju svježine i aroma grožđa. Iako su povijesno bilježeni izazovi u kvaliteti vina, od 2000-ih regija doživljava renesansu zahvaljujući modernim tehnologijama i pomno vođenoj vinarskoj proizvodnji. Danas prevladavaju boutique vinarije, koje kombiniraju modernu tehnologiju s tradicijom. Važno obilježje zadarskoga kraja je i ekološka proizvodnja, koja je regiju Ravnih kotara učinilo jednom od vodećih poljoprivrednih područja s ekološkim nasadima po glavi stanovnika u svijetu.
Zadarska regija broji oko 20 autohtonih sorti, od kojih su posebno zanimljive gavran (vrana ili galac), dugovrst bijeli, svrdlovina i privlačka bilina, dok su na Pagu poznate sorte poput gegića, topola i silbijanca. Uz njih, ovdje uspijevaju i vrhunske dalmatinske autohtone sorte poput maraštine, pošipa, grka, debita, babića, plavine, plavca malog i crljenka kaštelanskog. U regiji se uzgajaju i međunarodne sorte poput cabernet sauvignona, merlota, syraha i gamaya, koje u kombinaciji s lokalnim klimatskim uvjetima daju vina iznimne kvalitete.
Zadar Wine Festival, jedan je od najznačajnijih vinskih festivala Dalmacije, koji ove godine doživljava sedmo izdanje. Očekuje se sudjelovanje više od stotinu vinara iz cijele Hrvatske, a posebna novost bit će kutak za raritetna vina, osmišljen za sve ljubitelje rijetkih i specifičnih etiketa. Festival, koji će se održati 21. i 22. veljače u velikoj dvorani na Višnjiku, još jednom potvrđuje svoju važnu ulogu u promociji vinarstva i stvaranju novih prilika za razvoj eno-gastronomije u regiji. Okuplja vrhunske vinare, sommeliere i vinske entuzijaste, nudeći degustacije iznimnih vina i priliku za istraživanje bogate vinske baštine zadarskog kraja, ali i čitave Hrvatske.
Uz festival, Zadarska županija intenzivno ulaže u brendiranje regije kao vrhunske eno-gastro destinacije, a dodatne manifestacije poput Zadar Street Food Festivala i Adriatic Gastro Showa dodatno obogaćuju doživljaj svakog posjetitelja. Svi ste pozvani pridružiti se radionicama ‘Zadar u čaši’ u Zagrebu. Datume radionica i detalje za prijavu potražite na www.diwine.com.hr.
M. P. / Foto: Arhiva vinara