Ljubica Uvodić Vranić: Nezaboravan splitski Petak u subotu

Moramo naći način za nastaviti ili obnoviti naše susrete jer toliko ste nam puno dali – rekli su Ljubici Uvodić Vranić na predstavljanju knjige ‘Avantura u medijima’ članovi udruge Petkom u pet subotom u pet u Splitu, to može samo u Splitu da Petak bude u subotu, koji su napunili veliku dvoranu u Gradskoj knjižnici Marka Marulića Split kako bi pozdravili svoju profesoricu.

Splitska udruga nazvana je po tjednim predavanjima ‘Petkom u pet’ koje je u Zagrebu pokrenula Ljubica Uvodić Vranić. Okupljanja su trajala osam godina, a svaki mjesec Splićani su dočekivali Ljubicu Uvodić Vranić i njezine vedre razgovore o odnosima, osjećajima i komunikaciji.

U dvorani u Maruliću, Splićani su srdačnim pljeskom pozdravili Grad Zagreb koji je sufinancirao najnoviju knjigu Ljubice Uvodić Vranić ‘Avantura u medijima’ i prisjetili se početaka od ”Avanture osobne promjene’, koja je objavljena 2008. godine i nakon toga u još nekoliko izdanja u Hrvatskoj i u inozemstvu. Bila je to prva u nizu knjiga u kojima je Ljubica Uvodić Vranić objavljivala teme koje je obrađivala na tjednim sastancima u Petkom u pet u Zagrebu i u Petkom u subotu u Splitu. Susret u splitskoj knjižnici bio je prilika i za splitska prisjećanja Ljubice Uvodić Vranić koja je u Splitu odrasla i završila srednju školu. Studirala je u Zagrebu, a nakon fakulteta vratila se u Split raditi i ostala još deset godina, prije preseljenja u Zagreb. Predavanja ‘Petkom u subotu…’ također su jedna od poveznica s rodnim gradom.

Najnovija knjiga Ljubice Uvodić Vranić ‘Avantura u medijima’ nazvana je tako jer donosi članke koje je Ljubica Uvodić Vranić objavljivala u radio emisiji ‘Avantura promjene’, koja se emitira već 12 godina na HR2 te u novinama i u razgovorima za televiziju. U knjizi se profesorica Uvodić Vranić bavi neposrednim odnosima u obitelji i zajednici te komunikacijom preko medija, knjiga, novina i interneta koja također postaje važan dio naših života.

U Maruliću je Ljubica Uvodić Vranić pozvala Splićane u Zagreb na predavanje ‘Ljubica o ljubavi’ u Koncertnu dvoranu Vatroslava Lisinskog 20. veljače 2024. godine, koje će voditi Frano Ridjan, čije se najave uskoro počinju emitirati. Na pitanje zašto je za predavanje u Lisinskom izabrala baš temu ljubavi, Ljubica je odgovorila da je ljubav smisao svake naše djelatnosti i odnosa, o čemu pjeva i stari stih ‘…da nije ljubavi ne bi svita bilo…’ Za predavanje u Lisinskom Ljubica Uvodić Vranić pripremila je 33 pitanja i odgovora o ljubavi, a budući da pripreme još traju, do 20. veljače vjerojatno će skupiti još tema.

Splićani su na svoj način uzvratili svojoj profesorici pozitivnu energiju i dobro raspoloženje koje im je donijela. Kao na sastancima ‘Petkom u pet u subotu u pet…’, Martin Bilić zapjevao je uz gitaru i pročitao svoju pjesmu posvećenu Ljubici, pod simboličnim naslovom ‘Bitva’, što je čvrsta kamena ili željezna gljiva o kojoj se u luci veže brod. I nije to bilo sve, jer je na kraju predstavljanja Ljubice Uvodić Vranić, dok se ispred dvorane rezala torta u obliku knjige, u dvoranu knjižnice ušao još jedan legendarni Splićanin – Feđa Klarić , s kojim se Ljubica zna iz mladosti. Feđa Klarić imao je predstavljanje u istoj dvorani u sljedećem terminu, pa je susret dvoje slavnih Splićana prošao uz razmjenu knjiga – Ljubičine ‘Avanture u medijima’ i Feđine knjige fotografija ’50+’.

S. P. / Foto: Promo


Tagged: , , , , , , , , , , , , ,