Lonjsko polje: Čamci sa solarnim pogonom na rijeci Strug

Vodeći se sloganom ‘Otkrij neotkriveno’, Park prirode Lonjsko polje nastavlja razvijati svoju turističku ponudu.Rijekom Strug iz pristaništa u selu Plesmo od ovog će vikenda ploviti dva čamca na solarni pogon. Riječ je o gotovo nečujnim plovilima koji će turistima omogućiti razotkrivanje ljepote do sada samozatajnog pritoka rijeke Save. Tijekom vožnje čamcima pružat će im se diskretan pogled na prirodu kakva se u rijeci i oko nje razvija već tisućama godina – bez utjecaja čovjeka ili u minimalnom doticaju s njim.

‘Novi turistički sadržaj doprinosi razvoju gospodarstva Novske, Plesma i okolnih mjesta, ali i poučava nas odgovornosti prema prirodi. Kako bismo rijeku Strug i njezine obale koje imaju važno mjesto u Parku prirode Lonjsko polje, očuvali u njihovu izvornom obliku, rijeci trebamo prilaziti s poštovanjem i u njezinoj se prirodi ponašati kao dobri gosti. Stanovnike ovoga kraja pozivam da među prvima dođu na vožnje čamcima na solarni pogon te otkriju kakvi se veličanstveni prizori skrivaju u njihovoj neposrednoj blizini’, kazao je Marin Piletić, gradonačelnik Novske.Park prirode Lonjsko polje drugi je po veličini park prirode u Hrvatskoj. Kako bi posjetitelji iz njega otišli sa što više lijepih uspomena, velika se pozornost pridaje razvoju posjetiteljske infrastrukture i sadržaja.

Otkrij neotkriveno – slogan je kojim potičemo goste na dolazak u Park prirode Lonjsko polje, ali i koji nas usmjerava u razvoju posjetiteljske infrastrukture i sadržaja. Naime, upravo mi koji u Lonjskom polju radimo, kao i oni koji ovdje žive, znamo koliko je za doživljaj ljepote ovdašnje prirode važna perspektiva. Zbog toga posjetiteljima želimo pružiti jedinstven pogled na Lonjsko polje – kako onaj s vidikovaca, tako i onaj s rijeka. Vožnje čamcima na solarni pogon Strugom turistima omogućuju da nečujno uplove u predivnu prirodu. Prolazit će kraj nastambi dabrova, vidjeti stoku na ispaši, doživjeti nadlijetanje ptica po kojima je Lonjsko polje poznato među ornitolozima diljem svijeta…’, rekao je Ivor Stanivuković, ravnatelj Javne ustanove Park prirode Lonjsko polje.

Park na ovom projektu surađuje s Gradom Novskom, Hrvatskim vodama te tvrtkama Novokom i Tanac. Uz čamce na solarni pogon posjetitelje u pristaništu u Plesmu očekuju i kanui.

Sve će se moći koristiti vikendima te praznicima uz prethodnu rezervaciju putem broja telefona 044 672 080, a preko tjedna po najavi. Od Posjetiteljskog centra Krapje do pristaništa u Plesmu posjetitelje će voziti oldtimer traktor s prikolicom. Kretat će svakih sat vremena od 10.30 do 15.30.

K. R. / Foto: Tomislav KoranTagged: , , , , , , , , , , ,