Ludbreški vinari: 25 godina izložbe vina

Udruga vinara Trsek iz Ludbrega proslavila je  svoju 22. obljetnicu i 25 godina otkako u svom kraju održavaju izložbe vina.Podravino moja mila… Odzvanjalo mi je u ušima dok sam se motornim vlakom na relaciji Koprivnica-Varaždin približavao svom odredištu. Šaljivi kondukter mi je rekao: ‘Kaj idete u Ludi breg?’, a ja pomislih ako je i ludi, ljudi tamo znaju živjeti.

Bio sam u Ludbregu na Konferenciji o turizmu prije dvije i pol godine i sjećam se dobrih utisaka koje su na mene ostavili Podravci. Oni i dalje imaju jedinstveni turistički doživljaj na Centralnom trgu Sv. trojstva gdje se nalazi, po nekim izračunima ,centar staroga svijeta. Bilo točno ili ne, dobro zvuči.

Kip sv. Vinka na Sigečaku

Ali ovaj puta sam na području Sigečaka u ludbreškim vinogradima otkrio još jednu turističku atrakciju, meni do tada nepoznatu, kip sv. Vinka visok točno 7,40 metara na 8 metara visokom postolju. Postavljen je 3. listopada 2011. pred 19. izložbu mladih vina. Ideju o postavljanju kipa pokrenuo je istaknuti vinar Zvonko Kirić. Po njegovoj zamisli, sv. Vinko u rukama drži tri grančice loze s tri pupa, koji simboliziraju obitelj, oca, majku i djecu. Kip je izradio Petar Kolarić, kipar iz Ždale. Skulptura sv. Vinka dominira cijelim vinorodnim krajem, a s vidikovca se za lijepa vremena vidi daleko na slovensko-mađarsku granicu i južno do Sljemena.

Povodom 25. godine izložbe ludbreških vina, organizatori su se posebno potrudili i napravili dvije slavljeničke večeri. Prvog dana održana je svečana akademija i dodijeljena su priznanja svima zaslužnim za dobar rad udruge Trsek proteklih godina. Sutradan je, pak, održan svečani vinski bal u hotelu Amelia.

Podravski vinari nemaju velike površine vinograda. Najčešće su to brojke od 1500 do 2500 loza. Tek rijetki od njih, primjerice Stručić, Brunčić, Kirić ili Makar nadmašuju tu brojku. Ali zato ovdje nema kuće koja ne uzgaja trseke i ne pravi vlastito vino. Primjerice, Ludbreška vinska cesta ima šest registriranih vinara na ruti, a ja sam u obilasku s predsjednikom udruge Trsek, Zlatkom Brunčićem, vidio najmanje dvadesetak vrlo lijepih podruma s okućnicom.

Branko Kežman

Prvi vinar kojeg sam posjetio, bio je Branko Kežman, koji u selu Slanje ima kušaonicu vina i agroturizam Kežman. Vinogradi su obnovljeni prije desetak godina. Uzgajaju graševinu, rajnski rizling, zeleni silvanac, manzoni, muškat, pinot sivi i bijeli, chardonnay te proizvode mješavinu Poštenjak koja se sastoji od graševine, chardonnaya i sivog pinota.

Kežman ima oko 2100 trsova i godišnje proizvodi oko 4000 litara vina. Odnedavno se bacio u turizam i otvorio kraj vinarije lijepu seosku kuću za iznajmljivanje. On je, s 82 boda, na izložbi dobio zlatnu medalju za svoj rajnski rizling.

Zvonko Kirić

Na već spomenutom brdu Sigečak u zaseoku Slakovac gdje svi ključni vinari imaju svoje vinograde, nalaze se kleti Zvonka Kirića. Ovaj vinar ne samo da radi dobro vino već se bavi i pčelarstvom i preradom voća te pakiranjem sokova. Kirić uzgaja oko 4000 trsova i proizvodi graševinu, bijeli pinot, chardonnay, moslavac i muškat žuti. Na 25. izložbi vina dobio je vrijednu zlatnu medalju za Chardonnay s impozantnih 86 bodova.

Nikola Makar

Na Sigečaku se nalazi i podrum i turističko imanje Nikole Makara. Izgrađen je impresivni objekt koji može u zatvorenom prostoru primiti 60 gostiju, a na otvorenom još toliko. Makar ima oko 3500 trsova, a s obzirom na to da dijelom i kupuje grožđe, godišnja proizvodnja je od 12.000 do 15.000 litara i tu prevladavaju bijele sorte kao i kod svih Ludbrežana: graševina, rajnski rizling, manzoni, chardonnay, sauvignon, ali i crni pinot. Zanimljivo mi je da nekoliko vinara uzgaja rijetku vrstu u ostatku Hrvatske, a to je manzoni. Kako kaže Makar, ‘jako kasno potjera, a rano se bere’ i ima visoke šećere te je po tome vrlo zahvalna sorta.

Zlatko Brunčić

Na predjelu Graci, ludbreških vinograda, Zlatko Brunčić je izgradio novi podrum i više pratećih zgrada. U tijeku je i renoviranje starih objekata, jer je i on među sve većim brojem vinara koji se želi baviti seoskim turizmom. Brunčić se proizvodnjom vina bavi već dvadesetak godina, ima 3500 trsova na više lokacija, a priprema se i za nove nasade. Proizvodi graševinu, manzoni, sauvignon, muškat žuti i rajnski rizling.

Dobri duh Udruge vinogradara Trsek je tajnik Mladen Matijašec koji ima mali obiteljski vinograd, a njegov rajnski rizling je pokupio vrijedne nagrade na kontinentalnim smotrama, posebice na natjecanjima u Sv. Ivanu Zelini.

Udruga Trsek njeguje dobre odnose s ostalim vinskim udrugama, koje su ugostili ovom prilikom. Taj reciprocitet traje tijekom cijele godine. Posjetili su ih Kastavci – Udruga prijatelja ruž, grozja i vina Belica na čelu s predsjednikom Radenkom Srdočem; Udruga vinogradara i vinara Nadin s predsjednikom Tomislavom Glavićem; vinska udruga pajdaša vina sv. Martin iz Mađarske, čiji je predsjednik Lajoš Vlašić; Udruga Grozd iz Velike Gorice i Udruga Brina iz Kalinja. Vrijedno je istaknuti njihovo prijateljstvo i suradnju što je bilo vidljivo i ovom prilikom.

Nadinski vinari u restoranu vinara Makara

Ludbreška vinska cesta otvorena je 2010. godine, a ima šest vinogradarskih postaja i dva restorana. Za očekivati je, kako rade, da se ta brojka vrlo skoro udvostruči. Na 25. izložbu vina stiglo je 478 uzoraka, a stručnu komisiju je predvodila ugledna profesorica Stanka Herjavec. Zaključujem da se u Podravini više ne siječe trstnina i ne pletu košare od pruća, već se na trsekima uzgaja i proizvodi dobro grožđe i vino.

Tekst i foto: Vjekoslav Madunić


Ludbreška vinska cesta

Ludbreg: Centar svijeta i Poštenjaka
Tagged: , , , , , , , , , , , ,