Lupino: Rimski ratnik u Rimskim termama

Lupinizam se širi i na Sloveniju, jer Lupinov umjetnički nemir ne poznaje granice.

Neumorni i svestrani Stephan Lupino u znak zahvalnosti ljudima iz Rimskih termi, gdje se oporavljao od korone, postavio je izložbu fotografija i skulptura. Fotografije uglavnom datiraju iz njegova njujorškog razdoblja, a skulpture su novijeg datuma.

Za ovu prigodu, Lupino je izradio i posebnu skulpturu koju je darovao domaćinima – Rimskog ratnika – kao podsjetnik na vrijeme kada su se i oni oporavljali u Rimskim toplicama nadomak Laškog.‘Lupinov rad je strastven i energičan, vođen njegovom željom da uhvati nijanse slučajne, prolazne prisutnosti čovječanstva na zemlji i njegovom osobnom borbom da pomiri svoja duhovna uvjerenja’, navedeno je na predstavljanju izložbe.

Na otvorenju izložbe bili su Lupinovi slovenski i hrvatski prijatelji i štovatelji. Jedna obožavateljica njegove umjetnosti nakon izložbe poslala mu je poruku s ovim sadržajem: ‘Imaš energije da ti ni nebo nije granica. Nešto je kod tebe nadnaravno kao što su ti i djela.’

Uzvanike je osobno pozdravio Valery Arakelov, biznismen iz Armenije, vlasnik Rimskih termi. Inače je poznat i kao veliki humanitarac, a zahvaljujući njemu, u Sloveniji su zbrinute mnoge izbjeglice iz Ukrajine.

M. T.


Tagged: , , , , , , , , , , ,