Lupino: Slava Ukrajini na izložbi Misterij zla

U zagrebačkoj Galeriji Forum, Stephan Lupino otvorio je izložbu radova objedinjenih nazivom ‘Misterij zla’ u što je ukomponirao i najnoviji uradak ‘Slava Ukrajini’.Iako je najavljivao da će se ostaviti apokaliptičnih tema i baviti se nečim optimističnijem, Lupino nije mogao biti ljudski i umjetnički hladan prema ratu u Ukrajini. Zemlji suočenoj s agresijom Rusije posvetio je djelo na kojem je ćirilicom i latinicom ispisao ‘The World Captured by Evil’ (Svijet zarobljen zlom).

Na svečanom otvorenju okupio se priličan broj štovatelja Lupina i lupinizma, a zamijećeni su i kolekcionari koji se sve više zanimaju za njegova djela.

‘Lupinova djela sjaje nekom čudnom, strahotnom ljepotom koja ne isključuje ono estetsko, estetski aspekt umjetnosti. Naime, dojam užasne ljepote koji u nama može izazvati Lupinova umjetnost ne počiva na zanemarivanju estetskoga elementa umjetnosti, jer upravo nam specifičnost umjetničke forme i omogućuje uspostavljanje odnosa s djelom, već on proizlazi iz estetsko-umjetničkog doživljaja tzv. predmeta umjetničkog prikazivanja (predmet umjetničkog djela nije istovjetan sa samim umjetničkim djelom kao duhovno-materijalnom cjelinom)’, zapisao je u katalogu izložbe Tomislav Škrbić.

Izložba je otvorena do 25. ožujka, a potom se seli u Osijek i Čakovec.

M. T. / Foto: Krunoslav Ćosić


Tagged: , , , , , , , , , ,