Lupino: Od kulturnog Vijenca do Trbovićkina showa

U umjetničkom životu Stephana Lupina ima svega osim dosade. Dok se njegovim intrigantnim umjetničkim opusom bavi časopis za kulturu Vijenac, on ostaje vjeran i pop kulturi, što je pokazao gostujući u popularnom showu Danijele Trbović na HTV-u.U Vijencu se autor Tomislav Škrbić, inače predsjednik ogranka Matice hrvatske u Sisku, u tekstu pod naslovom ‘Lupinizam ili umjetnost na razmeđi svjetova’ osvrće na novi Lupinov ciklus. Tako, među ostalim, navodi:

‘Kao svojevrsno polazište za tumačenje fenomena Lupinova umjetničkog stvaralaštva neka nam ovom prigodom posluži ciklus njegovih slikarskih radova posvećen događaju pandemije koronavirusa. Tako nam, primjerice, radovi Kineski rulet i Lady Korona ponovno otvaraju Lupinovu umjetničku viziju posthumane i transhumane suvremenosti u kojoj prebivamo i koja, barem neke od nas, ostavlja u nijemu čuđenju. Čini se naime da je upravo neljudska, antiljudska moć virusa koji hara planetom potaknula umjetnikovu najdublju potrebu za umjetničkim izražavanjem odnosno prikazivanjem kako trenutne svjetske situacije tako i konstitucije svijeta uopće. Naime taj je svijet, sukladno ne samo Lupinovu intuitivnom uvidu nego i realno očitovanoj svjetovnosti svijeta, zapravo svijet koji više ne počiva na sklopu čovjek – svijet – Bog, nego na onom znanstvenom (kao jedinom kriteriju istinitosti ili jedino prihvatljivoj istini), tehničkom (kao jedinom načinu pro-izvođenja bića ili načinu odnošenja spram žive i nežive prirode) i kibernetičkom (kao jedino ispravnoj praksi života ili načinu upravljanja političkom zajednicom). Stoga je tzv. posthumano stanje svijeta zapravo stanje krajnjega razdvoja prirode i duha (npr. ciklus Drugi svijet), dočim se transhumanost prije svega očituje u nastojanjima prema mogućim bio-kibernetičkim poboljšanjima čovjeka (npr. ciklus Ljudi iz drugog svijeta).’

U TV showu ‘5.com s Danielom’, pak, mogli smo ga vidjeti u sasvim ležernom izdanju, gdje je gostovao zajedno s pjevačicom i glumicom Majom Posavec. Lupino je govorio o svojem najnovijem opusu, ali i o humanitarnom radu kojim je zaokupljen u posljednje vrijeme. Ipak, nije se mogao ne podsjetiti na stare dane i objasniti zašto je bio fotografski kralj noćnog života New Yorka. Govorio je i o svojoj sportskoj prošlosti, napomenuvši da su mu borilačke vještine puno pomogle da dosegne balans tijela i uma. No, ispričao je i par bizarnosti, kao npr. zgodu o župniku i golišavim ženama na promociji svoje monografije u Istri. Iako je nedavno prebolio koronu, Lupino je opet u zavidnoj fizičkoj formi, što je demonstrirao i yogi položajem dubljenja na glavi, nekad uobičajenim performansom na njegovim izložbama.

M. T. / Foto: Vijenac


Tagged: , , , , , , , ,